Cropped landscape
Belföld
Kocsis Máté: Fejezze be az ellenzék a hisztériakeltést
2018-12-1006:13
Szomorú, hogy az ellenzék hazugsággal hergeli az embereket, "ez egy kutyakomédia, hisztériakeltés" - reagált Kocsis Máté (Fidesz), miután az ellenzék hangos sípszóval és bekiabálásokkal zavarta meg az Országgyűlés plenáris ülését hétfőn, azt követően, hogy csomagban szavaztak a képviselők a napirendhez benyújtott 2925 módosító javaslatról. Az ezt követő ügyrendi vita után - néhány független képviselő kivételével - a teljes ellenzék kivonult az ülésteremből. 
A Fidesz frakcióvezetője arra kérte az ellenzéket, hogy próbáljon meg a parlament hatékony működésében együttműködni. Hozzátette, a baloldali ellenzék napirend-módosító kezdeményezése formailag sem alkalmas döntésre. "Fejezzék be a hisztériakeltést!" - szólította fel az ellenzéki képviselőket. 

Sípolással és bekiabálásokkal zavarta meg az ellenzék az ülést 

Hangos sípszóval és bekiabálásokkal zavarta az Országgyűlés plenáris ülését az ellenzék, miután csomagban szavaztak a képviselők a napirendhez benyújtott 2925 módosító javaslatról. Kövér László házelnök az ülésen ismertette az Országgyűlés igazságügyi bizottságának eseti állásfoglalását. Eszerint az MSZP, a Párbeszéd és a DK benyújtott módosítási javaslatai sem önmagukban, sem együttesen nem alkalmasak arra, hogy támogatásuk esetén meghatározzák az ülés napirendjén szereplő napirendi pontok tárgyalási sorrendjét. Az eseti állásfoglalás idézi az Alkotmánybíróság obstrukcióról szóló megállapításait és az országgyűlési törvény rendelkezéseit is, miszerint a házelnök jogosult arra, hogy a plenáris ülés szavazásainak előkészítése körében gondoskodjon arról, hogy a parlament alkotmányos funkcióit hatékonyan teljesíteni tudja. 
    
Az Országgyűlés elnöke gépi szavazást rendelt el, és végül 23 igen és 116 nem szavazattal elvetették a képviselők az ellenzéki módosítócsomagot. Ezt követően az ellenzék oldaláról hangos sípszó és bekiabálások zavarták meg az ülést. 
    
Kövér László az ellenzék viselkedésére reagálva azt mondta: "az ülés alatt orvosi ügyelet áll rendelkezésre, aki rosszul érzi magát, odafáradhat". 
    
A napirendet végül 117 igen és 10 nem szavazattal elfogadták, a sípolás és a bekiabálások ezalatt is folyamatosak voltak. 
    
Az Országgyűlés elnöke súlyos rendzavarás miatt kizárta az ülésnapról Varga László szocialista képviselőt, a képviselők 115 igen, 35 nem szavazattal döntöttek erről. 
    
Kövér László hozzátette, hogy Bangóné Borbély Ildikó (MSZP), Szabó Sándor (MSZP), Kunhalmi Ágnes (MSZP), Tóth Bertalan (MSZP) és Varju László (DK) esetében is szankciókat fog javasolni a Ház méltóságát és rendjét súlyosan zavaró magatartásuk miatt. 
Burány Sándor (Párbeszéd) példátlannak nevezte, hogy az Országgyűlés többsége a házszabály szerint beadott módosító indítványokról történő határozathozatalt törvényellenesen megakadályozza. Obstrukciót lehet törvénytelenül folytatni, de lehet úgy is, hogy a törvényes lehetőségeket kihasználva az ellenzék megpróbálja lassítani a Ház működését, mert nem ért egyet egy törvényjavaslattal - mondta. 
    
Keresztes László Lóránt (LMP) a házbizottság ülésének összehívását kérte a házelnöktől, aki erre úgy reagált: a megfelelő időben össze fogja hívni a testület ülését. 
    
Vejkey Imre (KDNP) megerősítette: az igazságügyi bizottság eseti jellegű állásfoglalása a kérdéses 2925 javaslatról szól. 
    
Kövér László ezután lezárta az ügyrendi vitát. 
    
Ezután - néhány független képviselő kivételével - a teljes ellenzék kivonult az ülésteremből.

ECHO TV - A nemzet hangja/MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ