Cropped landscape
Belföld
Böröcz László: Törvényes volt a parlamenti szavazás
2018-12-1309:47
Bohózatnak nevezte az ellenzék szerdai viselkedését a parlamentben Böröcz László. A Fidesz frakcióvezető-helyettese az ECHO TV Jó reggelt! című műsorában sajnálatosnak nevezte, hogy ilyen ellenzéke van a választóknak. Ha valaki nem ért egyet egy törvényjavaslattal, a kormánypártok véleményével, annak megvannak a maga fórumai. Idesorolta a módosító javaslatot és a szavazást, mint véleménynyilvánítási lehetőséget. Ha pedig nem ért egyet az ellenzék a kormánypárti iránnyal és törvénykezéssel, akkor el kell nyerni a választók bizalmát és meg kell nyerni a választásokat – tette hozzá Böröcz. 
A szerdai események után várható szankciókról azt mondta: a hivatalos személy elleni fellépés Btk. kategória. Vizsgálat fogja kideríteni a botrányban résztvevő képviselők felelősségét, hiszen a parlament elnökét nem engedték fel a pulpitusra, majd hangágyút és sípokat használtak az ülésteremben. 

Hülyét csinált magából az ellenzék az egész ország előtt, nem értek el semmit a botrányos viselkedéssel. A szavazás pedig törvényes volt, a házszabály ugyanis nem rendelkezik arról, hogy a pulpitusról kell levezetni az ülést – mondta Böröcz. 

Az ellenzéki rágalmakra reagálva a kormánypárti politikus kifejtette: kétféle szavazórendszer működik a parlamentben. Az egyiknél - amikor a házelnök a pulpituson ül - a képviselők a képviselői igazolványukkal tudnak szavazni. Abban az esetben, ha az elnök nem tud felmenni a pulpitusra akadályoztatás miatt, akkor mindenki a saját helyén tud szavazni, ehhez azonban már nincs szükség a kártyára. 

Ennek kapcsán jelezte, kérdéséket vet fel, hogy a jobbikos Jakab Péter miért ült be a miniszterelnök helyére és nyomogatta a szavazógépét.  

Böröcz László úgy véli, olyan nem történhetett, hogy valaki akaratán kívül szavazott. Hozzátette: Gyurcsány Ferenc megszavazta a munka törvénykönyv módosító javaslatait. 

Aggályosnak és bicskanyitogatónak nevezte, hogy Tordai Bence, aki a szerdai bohózat hangadója és a Kossuth téri tüntetés hangulatkeltője is volt, amióta a parlamentben ül, nincs tekintettel sem a házszabályra, sem a parlament tiszteletére és a működésére sem. Ennek ellenére Tordai Bence elvállalta, hogy parlamenti jegyző lesz, ami magasabb fizetéssel jár. 

Ha Tordai Bencét az motiválja, hogy magasabb fizetésért cserébe jegyzőként bent ül a parlamentben, akkor nehéz elhinni tőle, hogy bármilyen elv alapján politizál – jegyezte meg. 

Teljes beszélgetés:
Egyfajta parlamenti puccskísérlet volt az ellenzék szerdai viselkedése – fogalmazott Kövér László, az Országgyűlés elnöke az ECHO TV Napi aktuális című műsorában. A házelnök hozzátette: ehhez hasonlót a Jobbik követett el 2013-ban a földforgalmi törvény elfogadása előtt. 

Nevetség tárgyává vált az ellenzék agresszív viselkedése – jelentette ki Nacsa Lőrinc, a KDNP országgyűlési képviselője az ECHO TV Napi aktuális című műsorában annak kapcsán, hogy a parlamentben a munka törvénykönyvének módosítása kapcsán botrány tört ki.

ECHO TV - A nemzet hangja - Jó reggelt!/Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ