Gazdaság
Késik a parlamenti szavazás az olasz költségvetésről
2018-12-2209:40
Az olasz parlament még mindig nem kapta kézhez a kormány költségvetési csomagját, amelyet év végéig meg kell szavaznia. A szenátusi szavazás várhatóan szombat este kezdődik.
Az olasz parlament költségvetési bizottsága nem mondott véleményt a római kormány végleges költségvetési csomagjáról, mivel nem kapta meg. Az eredetileg csütörtökön vagy pénteken tervezett parlamenti szavazás sem kezdődött még el. A felsőházban az utolsó hírek szerint a frakciók szombat kora délután jelenthetik be szavazási szándékukat, a költségvetésről való szavazást pedig este nyolc órától tűzték ki, vagyis éjszakába nyúlik majd. 
    
A szenátus után a képviselőháznak is véleményt kell nyilvánítania, az alsóházban a karácsony utáni napokban tarthatják a szavazást. Várhatóan a kormány bizalmi szavazásra bocsátja a csomagot. 
    
Sajtóértesülések szerint a késést az okozza, hogy az Öt Csillag Mozgalom (M5S)-Liga kormány végleges költségvetése még mindig nem készült el. 
    
Miután a római kormány 2,4 százalékról 2,04-re csökkentette a GDP-arányos hiánycélt és az Európai Bizottság bejelentette, hogy nem indít túlzottdeficit-eljárást Olaszországgal szemben, a római pénzügyminisztériumban megkezdődött a részletes intézkedések összeállítása.     Lapértesülések szerint azonban több kérdésben továbbra sincsen megállapodás a két kormánypárt között. Korábban például bejelentették, hogy jövő szeptemberig felfüggesztik a közigazgatási dolgozók nyugdíjazását, de ez azonnali tiltakozáshoz vezetett a közszféra részéről. Nincsen véglegesítve a nyugdíjakra kivetett új többletadózási rendszer sem. 
    
A teljesen tanácstalan római parlamentben Emma Bonino, az Europa+ nevű párt szenátora azt mondta: az M5S és a Liga nem tudja, mi az a parlamentáris demokrácia. 
    
Giorgio Napolitano volt államfő szerint a kormány megalázza a parlamentet. 
    
A jobbközép Hajrá Olaszország (FI) párt a költségvetést a római kormány Caporettójának nevezte. 
    
Giuseppe Conte olasz miniszterelnök is elismerte, hogy a költségvetési szavazás "a kilencvenedik percre" maradt. Conte elhalasztotta a szokásos évvégi sajtótájékoztatóját, amelyet a költségvetés végleges megszavazása után tart meg.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ