Cropped landscape
Gazdaság
Szakadatlanul növekszik az áramfogyasztás
2018-12-2306:55
Decemberben kétszer is megdőlt a hazai áramfogyasztási rekord, amelynek oka az év végi hajrá és a díszkivilágítás. A több éve fennálló trend tehát folytatódik, a magyar lakosságnak és gazdaságnak egyre több villamos energiára van szüksége.
Soha nem volt még olyan mértékű a magyarországi villamosenergetikai rendszer terhelése, mint idén december 19-én, amikor 6869 megawatt (MW) értéket regisztrált a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. Az ok az év végi hajrában, a hideg időjárásban és az ünnepi díszkivilágításban keresendő, és persze abban, hogy bár lassan, de biztosan, évről évre egyre több áramra van szüksége a lakosságnak és az iparnak.
 
Tavaly december 8. délutánján regisztrálta a társaság a 2017. évi maximumot, amely egyúttal a rendszerterhelés addig mért legmagasabb értéke volt: ám idén ez a 6749 megawattos érték is megdőlt.
 
Azt, hogy mikor mennyi villamos energiát használ az ország, 1955 óta regisztrálja a Mavir. Idén decemberben kétszer is megdőlt az abszolút rekord: 14-én 6854 megawattot mértek, majd 19-én 6869 megawattot.
 
A társaság tájékoztatása szerint a gazdasági szereplőknél az év végi hajrá eleve magasabb energiafelhasználást eredményez a karácsony előtti hetekben.
 
A hideg idő miatt a fűtés is hatással van a villamosenergia-fogyasztásra, valamint az ünnepi díszkivilágítás is hozzájárul az áramfelhasználás növekedéséhez. Ennek hatására november végétől december közepéig tapasztalható a villamos energia iránti igény fellendülése minden évben, emellett pedig a nyár legforróbb időszakában a légkondicionálás okoz hasonló mértékű rendszerterhelést.
 
Egy átlagos téli hétköznapon az időjárástól függően 125-140 gigawattóra (GWh) körüli országos bruttó teljes napi villamosenergia-felhasználással számol a rendszerirányító társaság.
 
A napi bruttó csúcsidei rendszerterhelés hétköznapokon 6000-6600 megawatt között változhat. Az ünnepi időszakban viszont (december 24. és január 2. között) ennél jellemzően jóval alacsonyabb az ország energiafelhasználása.
 
Ennek egyik oka, hogy december közepétől gyakorlatilag nem dolgoznak a legtöbb gyárban és üzemben, a munkavállalók többsége szabadságon van, a hivatalok és az iskolák téli szünetet tartanak. Ebben az időszakban 90-110 gigawattóra energiafogyasztási értékeket regisztrál a Mavir, a rendszerterhelés mértéke szintén jóval kisebb, 4500-5500 megawatt.
 
A társaság kiemelte: a kedvezőtlenebb időjárási körülmények között is biztosítja az előírás szerinti mennyiségű tartalékot, az ellátásbiztonság szintje az előírt hazai és nemzetközi normáknak megfelelő.
 
A Mavir honlapjának tanúsága szerint ezekben a napokban stabilan termel a két legnagyobb magyarországi áramtermelő: a paksi atomerőmű teljes, közel 2000 megawattos kapacitásával üzemel, a mátrai lignittüzelésű létesítmény pedig 700 megawattal vesz részt az áramigény kielégítésében.
 
A gázerőművek 1500 megawatt körüli értékkel szerepelnek, míg a megújulótermelésben jelenleg a biomassza-tüzelésű létesítményeknek jut szerep néhány száz megawattal.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ