Cropped landscape
Kultúra
Vidnyánszky Attila: Nem az ajándékozásról szól az ünnep, hanem hogy együtt van a család
2018-12-2509:09
Sok szeretet van a szívében, amikor visszagondol a gyerekkori karácsonyokra, annak ellenére, hogy az emlékek vegyes érzésekkel töltik el - mondta Vidnyánszky Attila az ECHO TV Jó reggelt! című műsorában. A Nemzeti Színház főigazgatója mesélt arról is, náluk igazi csodavárás a karácsonyi időszak, amely a lecsendesülésről, a megnyugvásról is szól. Mint fogalmazott: nem az ajándékozás a lényeg, hanem hogy együtt van a család. 
Az elmúlt pár évben változtak meg a szokások és most már nem ők mennek a kárpátaljai Nagymuzsalyra, hanem a szülői töltik Magyarországon az ünnepet – felelt Vidnyánszky Attila Dénes Tamás azon kérdésére, hol tölti a család a karácsonyt.

Négy-öt éve mi vagyunk a családi központ – fogalmazott.

Náluk a karácsony egy igazi nagy családi ünnep, amikor még Felvidékről is ellátogatnak a rokonok. Mint mondta, ilyenkor még a színházat is „elengedi”, az ünnep szent dolog. Annyit dolgoznak a színházban az év többi napján, annyi a feladat és a terhelés, hogy bőven belefér, hogy 
karácsonykor megálljunk néhány napra.
De hasonlóképp van ez Húsvétkor is, és a Szilveszternek is megvan a maga méltósága – tette hozzá a rendező. 

Visszaemlékezve a gyermekkori karácsonyokra elmondta: akkoriban Ukrajnában nem volt téli szünet, ők az ünnepek alatt is jártak iskolába. Iskolaigazgató édesapja, kommunista ember volt, aki még az ünnepek alatt is szolgált. Szenteste és karácsonykor a falut járta, hogy hazaküldje a betlehemeseket, akiket az édesanyja készített föl. Édesanyjának köszönhetően akkoriban és még most is reneszánszát éli a karácsonyi betlehemezés Kárpátalján – fogalmazott. 
Náluk igazi csodavárás a karácsonyi időszak, amely a lecsendesülésről, a megnyugvásról is szól. Már nem az ajándékozás a lényeg, hanem hogy együtt van a család. 
Ez is egy út, amelyet végig kell járni az embernek – fűzte hozzá Vidnyánszky. 
A felesége a kovász a családban. Ő az, aki odafigyel például a templomba járás rítusaira, 
általa éljük meg egy kicsit Isten jelenlétét
- fogalmazott.
ECHO TV - A nemzet hangja - Jó reggelt!
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ