Cropped landscape
Gazdaság
A Huawei 21 százalékos idei bevételnövekedésre számít
2018-12-2711:04
A kínai Huawei Technologies informatikai, mobil távközlési berendezésgyártó és szolgáltató konszern azzal számol, hogy az idei értékesítési árbevétele 21 százalékkal haladja meg a tavalyit, és eléri a 108,5 milliárd dollárt. 
A Huawei soros elnöke újévi üzenetében arról is beszámolt, hogy a cég idén várhatóan több mint 200 millió okostelefont értékesít. 
    
A Huawei tavaly 92,5 milliárd dollár, az előző évinél 15 százalékkal magasabb értékesítési árbevételt ért el, az adózott nyeresége pedig 7,3 milliárd dollár volt. 
    
A konszern tavaly 153 millió okostelefont adott el. 
    
A Huawei a világ egyik vezető mobil hálózati berendezés-gyártója, ez az üzletág bonyolította tavaly a cég legnagyobb forgalmát, ami 45,7 milliárd dollár volt, 2,5 százalékkal magasabb a 2016-osnál.  
    
A Huawei céget érzékenyen érintheti azonban a jövőben, hogy  az Egyesült Államok mellett már több más ország, Tajvan, Ausztrália és Új-Zéland is kizárta az 5G hálózatok fejlesztéséből a kínai vállalatot, és Japán is bejelentette, hogy biztonsági megfontolásból hasonló lépésre készül. 
    
A Huawei ideológiai és geopolitikai indíttatásúnak nevezte a cége elleni intézkedéseket és azokat a vádakat, miszerint mobil hálózati berendezései biztonsági kockázatot jelentenének a szolgáltatók számára. 
    
Távközlési elemzők becslése szerint az 5G berendezések piaca 2022-re eléri a 20 milliárd dollárt. 
    
A közüzemi infrastruktúrát, önvezető járműveket, ipari robotokat, de még gyógyászati berendezéseket is adatforgalmi hálózatra kapcsoló "negyedik ipari forradalmat" bevezető 5G mobil hálózati technológia megjelenésével különösen fontossá váltak, stratégiai szintre emelkedtek a kormányok szemében a távközlési hálózati szolgáltatókat érintő biztonsági megfontolások. 
    
A korábban a kínai néphadseregben mérnökként szolgáló Zsen Cseng-fej (Ren Zhengfei) által 1987-ben alapított Huawei Technologies határozottan visszautasít minden olyan vádat, miszerint a Kínai Kommunista Párt ellenőrzése alatt állna, vagy akár hírszerzési szempontok figyelembevételével tervezné berendezéseit.  
    
A cég ellen felhozott vádak viszont azokra a kínai törvényekre hivatkoznak, amelyek megkövetelik a vállalatok együttműködését a hírszerző szervezetekkel.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ