Cropped landscape
Gazdaság
Tovább élénkült idén a lakáspiac
2018-12-2809:20
Csökkent a belső pesti és a budai kerületekben a lakáspiaci forgalom, országosan azonban több adásvételre van kilátás év végéig 2017-hez képest. Az egyik nagy közvetítőcég elemzése szerint az agglomerációban és a budai kerületekben lévő panellakások bizonyultak a legkeresettebbeknek az idén. Mindeközben számottevően nőtt a lakáshitelezés, de elemzők szerint van még tér a bővülésre. 
Mintegy 160 ezer lakáspiaci adásvételt vár az idén az Otthon Centrum (OC), ami 3 százalék körüli forgalomnövekedést jelentene 2017-hez képest.
 
Az ingatlanközvetítői hálózat elemzése szerint az adásvételek kevesebb mint egyharmada zajlott Budapesten, a főváros részesedése az összforgalomból a tavalyi esztendő után ismét csökkenni fog. Megoszlik azonban a fővároson belüli aktivitás: míg a külső pesti kerületekben idén is változatlan mértékű forgalom volt jellemző, addig Budán és a belső pesti városrészekben visszaesett 2017-hez képest.
 
Érdekes, hogy vidéken mintegy kétszázalékos forgalombővülést mért a hálózat, ugyanakkor a budapesti agglomerációban 13 százalékkal bővült az adásvételek száma. Hasonlóan jelentős forgalomról számolt be a másik nagy hálózat, a Duna House (DH), amelynek havi becslései szerint novemberben is több mint 12 ezer lakáspiaci adásvétel történhetett országosan. Adataik szerint ezzel már több mint 143 ezer lakás cserélt gazdát az év első tizenegy hónapjában, ami alapján jó eséllyel több adásvétel valósul meg 2018-ban, mint egy évvel ezelőtt.

Az OC elemzése szerint országosan az ügyeletek 35 százalékában tégla társasházi lakások és szintén csaknem 35 százalékában családi házak keltek el. A legrövidebb idő alatt a fővárosi agglomeráció városaiban található panellakások és a kedvelt budai lakótelepi lakások keltek el, ezek eladásához jellemzően kevesebb mint másfél hónapra volt szükség. A hálózat saját adatai szerint a Budapest belvárosának használt lakásaira jellemző, csaknem 900 ezer forintos átlagos négyzetméterár 11 százalékos emelkedés tavalyhoz képest. A budai kerületek között az I. kerület az éllovas, ahol 700 ezer forint fölött alakult az átlagos négyzetméterár. Nem sokkal lemaradva következik – 600 és 650 ezer forint közötti átlagos négyzetméterárral – a budai III., XI. és XII. kerület, valamint a pesti VI. és XIII. kerület. A fővárosban panellakásért a XI. kerületben kell a legtöbbet fizetni, ahol a négyzetméterár elérte a félmillió forintot, de keresettnek és ebből következően drágának számítanak a III., a VIII., a XIII. és a XIV. kerületi panellakások is.
 
Vidéken a használt téglalakások Debrecenben drágultak a legnagyobb mértékben. Idén több mint negyedével nőtt ezen lakások átlagos négyzetméterára, de Tatabányán, Székesfehérvárott és Szekszárdon is hasonló mértékű árnövekedést mért az OC. A legdrágább vidéki városnak ebben az évben is Sopron bizonyult, ahol átlagosan 375 ezer forintot kellett fizetni egy régebbi építésű társasházi otthon és 310 ezer forintot egy panellakás egy négyzetméteréért.
 
Az elemzés szerint valamennyi megyeszékhelyen 10-20 százalék közötti áremelkedés volt tapasztalható 2017 óta.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ