Cropped landscape
Belföld
Kozma Imre atya: Azért élünk, hogy egymásnak elajándékozzuk az életünket
2018-12-3020:55
A katolikus egyház szentjeit tartja példaképeinek Kozma Imre atya. Az ECHO TV Őszintén című műsorában folytattuk az irgalmasrendi szerzetes egy napjának bemutatását. Az atya – nagyapja szavait idézve – elmondta, azért élünk, hogy egymásnak elajándékozzuk az életünket, a segítségnyújtás titka pedig abban rejlik, hogy nem szabad senkit sem megbántani és nagyvonalúan kell megbocsájtani másoknak, a feladatokat el kell végezni, soha nem szabad hátradőlve kémlelni a világot. 
Kozma Imre a katolikus egyház szentjei miatt lett pap, majd szerzetes. A Betegápoló Irgalmasrend konventjében az atya felidézte, nagy hatással volt rá Istenes Szent János (1495-1550), aki a maga korában rendkívül modern módon gondolkodott. 

Az atya 1997-ben határozta el, hogy irgalmasrendi szerzetes lesz, amikor felismerte, hogy a „szegény ember betegebb”. Eldöntötte, hátralévő életét a szegények szolgálatának szenteli. Ma hetedmagával végzi ezt a feladatot, ugyanakkor azt mondja, nagyon nehéz az utánpótlás kérdése. 
Az emberek nagyon nehéznek ítélik az ápolást és a betegek gondozását, ami igaz, hiszen a beteg ember iszonyú terhet hordoz. Egészen más pelenkázni egy kéthónapos csecsemőt, mint egy kilencvenéves embert
– mutatott rá. 

Az ateizmussal felvértezett kommunista ideológia nem nézte szívesen a fiatal atya – szavai szerint – missziós tevékenységét. Kozma Imre szerint 1964-től a rendszerváltozásig a „sarkában jártak”, sőt a kommunisták még azt is felajánlották neki, hogy külföldre mehet, azzal a feltétellel, hogy soha többé nem térhet haza. Végül Zugligetre került, ami meghatározta az életét. Itt határozta el, hogy segíteni fogja a fiatal házasokat a kapcsolatuk fenntartásában, hiszen az ő kapcsolatuk jelenti az emberi élet fundamentumát. 
A házasság nem kaland, hanem életszövetség, mégpedig egy olyan életszövetség, amelynek tanúja az Isten
– vallja az irgalmasrendi szerzetes, aki szerint tökéletes házasság nincs, csak jó házasság. Úgy véli, az a jó kapcsolat, amelyben a problémák megoldására készen állnak a felek. 

A kommunista diktatúra évei alatt egyre több fiatal házaspár kért segítséget Kozma atyától. Ezzel a tettre kész tömeggel alapította meg a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot. A szervezet jelenleg mintegy háromezer fizetett alkalmazottal végzi a munkát országszerte, őket több mint 20 ezer önkéntes segíti. 

Kozma Imre atya ott segít, ahol tud. Ha szükség van rá az emberek gondozásánál, azonnal indul. Irodájából egy alagút vezet a Budai Irgalmasrendi Kórházba. Az, hogy segít másokon, nála természetes, soha nem is volt kérdés, hogy ezt a pályát választja. Az atya felidézte, szinte mindent a nagyapjától tanult, aki vallotta, azért élünk, hogy egymásnak elajándékozzuk az életünket. 

Teljes adás: 
ECHO TV - A nemzet hangja - Őszintén
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ