Cropped landscape
Gazdaság
Változások januártól
2018-12-3017:29
Több jogszabály változik 2019. január elsejétől. Adócsökkentések és kisebb adókönnyítések is jönnek, emelkednek a bérek és nyugdíjak, új szociális ellátási formákat vezetnek be, nő például a kamatmentes lakástámogatásban részesülők köre. 
Januártól 3500 forinttal, havi 133 ezer forintra nő az átlagnyugdíj, az általános nyugdíjemelés mértéke pedig 2,7 százalék lesz. A munka mellett dolgozó nyugdíjasok után viszont jövőre csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót kell megfizetniük a munkáltatónak. 
 
Decembertől már a kétgyermekes családok is igénybe vehetik a 10 millió forintos kamattámogatott hitelt, és 10-ről 15 millió forintra emelkedett a nagycsaládosok által felvehető, 3 százalékos kamatú hitel összege is. 

Előkészítik és jövőre bevezetik az úgynevezett falusi csokot is, amellyel azoknak az 5000 fő alatti településen élőknek segítenek, akik a vidék népességmegtartó erejét jelentik. 
 
Januártól bevezetik az önmagukat ellátni nem tudó, súlyosan fogyatékos és tartósan beteg gyermekükről gondoskodó szülők esetében az otthongondozási díjat, amelynek összege bruttó 100 ezer forint lesz. 
 
Az egyszerűsítés jegyében öt adófajta szűnik meg, többek között a hitelintézeti különadó és a kulturális adó is. 
 
A kétgyermekes családok adókedvezménye révén havonta már 40 ezer forintot spórolhatnak az érintettek - ha megvan az ehhez szükséges adóalapjuk. 

Jelentősen átalakul a cafeteriarendszer, a kapott juttatások ugyanis a bérek részét képezik majd. A munkáltatók kizárólag a SZÉP-kártya egyes alszámláira nyújthatnak támogatást, közteherfizetés mellett, melynek mértéke 34.5 százalék viszont adómentesen támogatható maradt az óvodai és a bölcsődei ellátás térítési díja. 
 
A korábbi visszaélések miatt megszüntették a kulturális TAO-támogatások rendszerét, helyette 2019-ben a költségvetésből kapnak 37,5 milliárd forint kormányzati többlettámogatást az előadó-művészeti szervezetek. 
 
84 ezer egészségügyi dolgozóra vonatkozó részletes bértáblák jövő év elején készülnek el, de az már biztos, hogy július 1-től 8 százalékkal nő a keresetük. A kormányzat célja, hogy 2022-ig, három lépcsőben két és félszeresére emelkedjen az ágazatban dolgozók bére. 
 
2019. első félévében 10 bázisponttal, 2,2 százalékra - azaz eddig soha nem látott alacsony szintre - csökken a szabad felhasználású Diákhitel1 kamata. A kötött felhasználású Diákhitel2 változatlanul 0 százalékos kamattal igényelhető. Húszezer forintig pedig minden lakossági banki átutalás mentesül a pénzügyi tranzakciós illeték alól. 
ECHO TV – A nemzet hangja – Híradó 

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ