Cropped landscape
Gazdaság
Az év utolsó napján lejár a 2013-as tbsz-ek tartási ideje
2018-12-3110:18
Az év utolsó napján, azaz hétfőn lejár a 2013-ban nyitott tartós befektetési számlák megtakarításainak ötéves tartási ideje; a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján több mint 100 ezer darab számla tulajdonosa - több mint 600 milliárd forint értékű befektetés után -  juthat hozzá a hozamaihoz adómentesen e számlákról. 
Az MNB honlapján elérhető legfrissebb adatok szerint összesen 354,4 ezer tartós befektetési számlát nyitottak a hitelintézetek, a befektetési vállalkozások és a fióktelepek október végéig. 
A tbsz-eken elhelyezett befektetések összértéke 2 614,1 milliárd forint. A tartós befektetési számlák lényege, hogy a megtakarítás után nem kell adót fizetni, amennyiben a számla tulajdonosa öt évig a számlán tartja az elhelyezett összeget. 

Három év után is van már kedvezmény, ekkor 10 százalékos személyi jövedelemadó terheli a hozamokat pénzfelvétel esetén. A szabályozás alapján tbsz keretében kétfajta számla létezik: az egyiken bankbetéteket, a másikon értékpapírokat lehet tartani. A számlákra csak a nulladik évben, az úgynevezett gyűjtőévben lehet befizetni, azt követően, hogy 25 ezer forintos kötelező nyitóbefektetéssel megnyitotta a számlát. 

A lekötési időszak végén a megtakarítás részben vagy egészben is felvehető, illetve újra be is fektethető.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ