Cropped landscape
Gazdaság
Hszi Csi-ping: Az együttműködés jobb Kínának és az Egyesült Államoknak is
2019-01-0111:12
A történelem arról tanúskodik, hogy az együttműködés a legjobb választás mind Kína, mind az Egyesült Államok számára - közölte Donald Trump amerikai elnökhöz a kínai-amerikai diplomáciai kapcsolatok felvételének 40. évfordulója alkalmából intézett üzenetében Hszi Csi-ping kínai államfő. 
A két ország decemberben átmeneti "fegyverszünetben" állapodott meg a kereskedelmi háborúban, amelyben egyre súlyosabb behozatali vámokat vetettek ki egymás termékeire. 
    
Trumphoz intézett üzenetében Hszi közölte, hogy a kínai-amerikai kapcsolatok hullámzottak ugyan, de az elmúlt négy évtizedben történelmi fejlődést értek el - jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség. 
    
Ez mindkét nép javát szolgálta, és nagyban hozzájárult a világ békéjéhez, stabilitásához és jólétéhez - tette hozzá a kínai elnök. 
    
"Nagy jelentőséget tulajdonítok a kínai-amerikai kapcsolatoknak, és együtt kívánok dolgozni Trump elnökkel a kétoldalú kapcsolatok alakulása eredményeinek összegzésén és annak a konszenzusnak a megvalósításán, amelyet az egyeztetés, az együttműködés, és a stabilitás, valamint a két nép, és a világ többi népe érdekében kifejtett erőfeszítések révén elértünk" - folytatta Hszi Csin-ping. 
   
Trump is üdvözlő üzenetet küldött kínai kollégájának, amelyben hangsúlyozta, hogy elsődleges célja az együttműködő és építő jellegű amerikai-kínai kapcsolatok elősegítése - tette hozzá a Hszinhua. 
   
Hszi és Trump telefonon is tárgyalt a hétvégén. Trump közölte: "hosszú és igen jó" beszélgetést folytatott Hszivel, és az Egyesült Államok és Kína közötti lehetséges kereskedelmi megállapodás jól halad. 
    
Kína és az Egyesült Államok januárban folytat közvetlen konzultációkat a kereskedelemről - közölte a kínai kereskedelmi minisztérium a múlt héten. 
    
Kínában több jelentős évforduló is lesz az idén, most lesz 30 éve a Tienanmen téri véres megtorlásnak is. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ