Cropped landscape
Kultúra
Menyhárt Jenő: Peter Ogi figyelemre méltó életművet hagyott maga után
2019-01-0312:53
Peter Ogi figyelemre méltó életművet hagyott maga után - mondta az MTI-nek csütörtökön Menyhárt Jenő, az Európa Kiadó frontembere pályatársára emlékezve.
Menyhárt Jenő elmondta, hogy Peter Ogi (Hegedűs Péter) halálhírét a zenész lánya közölte vele szerdán, a halál pontos időpontja egyelőre ismeretlen. Sajtóhírek szerint Peter Ogi holttestére lakásában találtak rá.
    
Az Európa Kiadó frontembere a 63 éves korában elhunyt Peter Ogit a magyar alternatív zene egyik legismertebb egyéniségének, az első magyar punkzenekar alapítójának nevezte, majd kiemelte: "nagy hatással volt a hazai underground színtérre, mindig figyelemmel kísértük sokrétű munkásságát". Emlékeztetett, hogy Peter Ogi az Európa Kiadó két kiadványának is a producere volt.
    
Felidézte: Peter Ogi 1977-ben alapította az egykori legendás magyar neoavantgárd/underground/punk zenekart, a Spionst. Később az együttes másik meghatározó tagjával, Molnár Gergely énekessel együtt disszidáltak, és Nyugat-Európában, majd Amerikában próbáltak szerencsét. Ogi dolgozott együtt Malcolm McLarennel, a Sex Pistols egykori menedzserével, Peter Gabriellel, Boy George-dzsal, Kate Bush-sal. New Yorkban két együttest is alapított: a Backlasht és a Central Europe-ot.
    
"Péter szeretett kísérletezni, pályafutása során nagy utat járt be, nyitott volt minden műfajra" - idézte fel a pályatárs. Klasszikus zenét tanult, később több zenei stílust is kipróbált, például a punkot, a sanzont, a világzenét, majd filmzenéket komponált, kortárs kísérleti zenét szerzett" - emlékezett Menyhárt Jenő.
    
"Remek zenész volt, akitől nagyon sokan sokat tanulhattunk, figyelemreméltó életművet hagyott maga után" - méltatta az underground zenész Peter Ogit.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ