Cover
Külföld
Navracsics Tibor: Az EU keleti és nyugati fele között meg nem értettség van
2019-01-0320:58
A nemzeti kulturális sokszínűség, a nemzeti hagyományok bemutatásával kell felépíteni az európai identitást - mondta Navracsics Tibor az ECHO TV Brüsszel-Európa választ című műsorában. Az oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős európai uniós biztos felhívta a figyelmet arra, hogy csak egy alulról fölfelé épülő Európának van jövője. 
Gigantikus változások következnek Európában a májusi európai parlamenti választások után, amelyen megerősödhetnek az euroszkeptikus, nacionalista pártok – nyilatkozta a napokban Mateusz Morawiecki a Financial Times-nak.

Matteo Salvini szerint nincs felkészülve az Unió az égető problémák megoldására. Nyilatkozataiban többek között éppen Emmanuel Macron és a brüsszeli elit felelősségét hangsúlyozta az európai válsághelyzet kialakulásában. Az olasz belügyminiszter úgy fogalmazott: gyűlölet helyett mi egységet teremtünk Olaszországban. Nem vagyunk másodrendűek senkihez képest, ne Párizs vagy Brüsszel mondja meg, mit tegyenek az olaszok. 

A magyar kormány azt reméli, hogy az új összetételű EP ezúttal a magyar érdekeket is figyelembe veszi majd. Orbán Viktor szerint, ez az Európai Parlament  egy kifutó kollekció, májusban távoznak, a magyaroknak egy másik Európai Parlamentre, egy másik jövőre van szükségük. 

Navracsics Tibor ezen állításokkal kapcsolatban azt mondta, teljesen megalapozottak. Hozzátette, az ő helyzete speciális, hiszen négy évig látta kívülről, most pedig belülről. Az Európai Unió keleti és nyugati fele között egy kulturális meg nem értés és meg nem értettség van. 

Az uniós biztos hangsúlyozta, ha a jövőben is szeretnénk egy működésben lévő Európai Uniót, akkor a fiatalokba, a kultúrába és az identitásba kell fektetni, amely segíti egymás megértését. 
A teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Brüsszel - Európa választ
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ