Cropped landscape
Külföld
Cáfolja a német rendőrség a brémai AfD-vezető megtámadásáról először közölt beszámolót
2019-01-1014:11
Cáfolta csütörtökön a német rendőrség a Frank Magnitz brémai AfD-pártvezető minapi megtámadásáról először közölt beszámolót, ugyanis az incidensről készült köztéri videofelvétel tanúsága szerint nem farudakkal verték meg, ahogyan ez először szerepelt a jelentésekben.
A jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) legnagyobb német ellenzéki párt brémai tartományi vezetőjét hétfőn késő délután támadta meg több ember Bréma belvárosában, a politikus kórházba került. Akkor további részleteket a támadásról nem közölt a rendőrség. Az ügyben politikai bűncselekmény gyanújával indult nyomozás, az eljárást a tartományi rendőrség államvédelmi osztálya és a brémai ügyészség folytatja. 

Az AfD első tájékoztatása szerint a tartományi pártvezetőt hárman támadták meg, a maszkot viselő férfiak súlyos sebesüléseket okoztak neki. Feltettek a képet a Twitterre, amelyen annak magyarázata szerint Magnitz egy hordágyon fekszik súlyos homloksérüléssel és horzsolással a szemén. Jörg Meuthen, a párt társelnöke a Twiterren azt írta, hogy Frank Magnitzot félholtra verték. Azóta a párt elismerte, hogy az első beszámolók a támadásról nyilvánvalóan tévesek voltak. Magnitz, aki szerdán elhagyhatta a kórházat, a Die Welt című lapnak nyilatkozva azt mondta: feltehetőleg szélsőbaloldaliak támadták meg, és a tett szerinte felért egy gyilkossági kísérlettel. 

A brémai ügyészi hivatal szóvivője szerdán közölte, hogy a támadásról készült videofelvételen az egyik támadó hátulról ráugrott a politikusra, aki ettől földre került, majd az illető elfutott. "Úgy gondoljuk, hogy sérülései mind földre esésének következményei" - mondta a szóvivő az ARD német tévének nyilatkozva. Nincs bizonyíték arra, hogy a pártvezetőt farúddal ütötték meg vagy fejbe rúgták - tette hozzá. Az AfD szóvivője a Funke médiacsoportnak nyilatkozva csütörtökön azt mondta: a párt legfrissebb információi alapján most már egy más tartalmú közleményt adna ki a támadásról. 

Az az információ, hogy Magnitzot farudakkal támadták meg, egy építőmunkástól származott, aki állítólag szemtanúja volt az esetnek, de a munkásról azóta nem lehet tudni semmit - mondta. A Bundestag több pártja elítélte a bűncselekményt. A szintén ellenzéki Zöldek részéről például Cem Özdemir, a párt egyik legismertebb politikusa kiemelte, hogy az erőszak a széles körben szélsőjobboldalinak tartott AfD-vel szemben sem megengedett, és csak az erőszak győzelméhez járul hozzá az, aki "gyűlölettel száll szembe a gyűlölettel". A kormányzó Német Szociáldemokrata Párt (SPD) részéről Heiko Maas külügyminiszter hangsúlyozta, hogy az erőszak soha nem lehet a politikai küzdelem eszköze, "teljesen mindegy, hogy ki ellen vagy milyen okból". A Die Zeit című lap véleménycikket közölt az ügyről csütörtökön. 

Azt írta: az AfD arra használja fel a tartományi vezetője elleni fizikai támadást, hogy rámutasson, hogyan vált a politikai erőszak áldozatává. A lap szerint valóban igaz, hogy a párt egyre gyakrabban célpontja ilyen támadásoknak, de arról nem akar tudomást venni, hogy maga is részt vesz a politikai légkör megmérgezésében. Mindazonáltal az összes párt politikusait érik hasonló támadások - szögezte le a lap. 

Azonban a Die Zeit szerint az AfD ezt a politikai erőszakot ahhoz hasonlítja, ahogyan a zsidókkal bánt a hatalom a náci Németországban, az üldöztetést hasonlónak látja. "Azon felül, hogy az összehasonlítás komolytalan, és ki nem mondottan, de bagatellizál, megint csak el akarja homályosítani az AfD szerepét a politikai légkör megmérgezésében" - írta a Die Zeit.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ