Cropped landscape
Belföld
Ifj. Lomnici Zoltán: Félrevezető kampány zajlott a túlóratörvény kapcsán
2019-01-1007:36
Jogsegélyszolgálatot indít a Civil Összefogás Fórum, hogy segítsen azoknak a munkavállalóknak, akik úgy érzik a túlóratörvény miatt jogsérelmük keletkezett. Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Civil Összefogás Fórum szóvivője az ECHO TV Jó reggelt! című műsorában úgy fogalmazott: minden olyan munkavállaló, akit jogsérelem ér, elérheti őket, de vannak olyan hangok, melyek szerint nem sok ilyen személy lesz.
Ijf. Lomici Zoltán kiemelte: amikor Csizmadia László, a CÖF-CÖKA elnöke a kuratóriummal és a vezetéssel konzultálva útjára indította ezt a kezdeményezést, akkor az volt az előkérdés, hogy mennyire hatott az a félrevezető kampány, melyet az ellenzék folytatott a munka törvénykönyvének módosítása kapcsán.
Egyrészt voltak olyan hangok, hogy ez nem EU-konform, ehhez képest az uniós irányelvekkel párhuzamba állítható, illetve 416 óra túlóra a felső határ az Európai Unióban. A másik információ, hogy hat napos lesz a munkahét. Ez sem igaz, marad öt napos a munkahét
- fogalmazott. Hozzátette: az is valótlan információnak bizonyult, hogy három év után lesz kifizetve a túlóradíj.

Az alkotmányjogász elmondta: az OECD megvizsgálta, hogy a munkások hány százaléka dolgozik heti 60 órát vagy többet. A jelentés szerint Magyarország a sereghajtók között van 1,4 százalékkal. Az OECD átlag 5,1 százalék. Törökországban a legmagasabb ez az arány 20,9 százalék, de még Svájcban is magasabb a túlóra-százalék mutatható ki, mint Magyarországon. Összességében azt mondhatjuk, hogy dezinformációs kampány zajlott.
Természetesen ha mégis valakinek jogsérelme van, akkor betartja az ígéretét a CÖF-CÖKA és az érdemi felvetésekkel, megkeresésekkel foglalkozni fog
- hangsúlyozta.

A teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Jó reggelt!
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ