Cropped landscape
Belföld
Orbán Viktor: Az a cél, hogy az uniós intézményrendszerekben a bevándorlásellenes erők kerüljenek többségbe
2019-01-1010:38
Hatalmas lehetőséget jelent a 2019-es európai parlamenti választás – jelentette ki Orbán Viktor az idei első kormányinfón. A miniszterelnök hangsúlyozta, az a céljuk, hogy az választást követően minden uniós intézményben többségbe kerüljenek a bevándorlásellenes erők. A kormányfő meghatározó politikai folyamatnak nevezte a migráció kérdését, mivel alapjaiban rajzolja újra Európa politikai térképét. Közlése szerint a bevándorlási vita újraértelmezi a viszonyunkat a kereszténységhez, a keresztény kultúra védelmezése politikai cél lett, ez pedig újraértelmezi az önállóságról szóló vitákat is.
Számos döntés született a szerdai kormányülésen, amelyen részt vett Tarlós István főpolgármester is. Beszámolót tartott Varga Mihály pénzügyminiszter is a 2018-as költségvetési év teljesüléséről – így kezdte az évinditó Kormányinfót Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten. 

Orbán Viktor közlése szerint a 2018-as év gazdasági teljesítménye 4,6- százalék lesz, az államadósság 71 százalékra csökkent, a hiány – a korábbi reményeket meghaladva – megáll 2 százaléknál, a háztartások fogyasztás több mint 6 százalékkal nőtt, a bruttó bér és keresettömeg növekedése pedig meghaladta a 11 százalékot. 
Varga Mihály tájékoztatása szerint a gazdaság stabil, erőteljesen növekszik és ez várható a következő évben is
– közölte a kormányfő. 

Hozzátette: 
Magyarország jobban teljesít és ez a várakozás a 2019-es évre is.
Orbán Viktor szerint jól látható, hogy stabilak és jó kezekben vannak Magyarország pénzügyei, ami egyszerre dicséri a pénzügyminiszter és a jegybankelnök munkáját. 
A nemzeti konzultációról

A családok védelméről szóló nemzeti konzultáció kapcsán a miniszterelnök üdvözölte, hogy a magyar polgárok 1 millió 382 ezer kérdőívet küldtek vissza, vagyis a nyolc nemzeti konzultáció közül ez volt a harmadik volt a harmadik legnagyobb részvételű konzultáció.

Jól láthatóan nemcsak a kormánynak, hanem az egész országnak fontos, vagy talán a legfontosabb kérdés a családok helyzete, a gyermekvállalás kérdése és a demográfia
– mutatott rá a kormányfő, aki megismételte a korábbi álláspontját az ország jövője a családokban van. Leszögezte: a konzultációból az derül ki, hogy további lépésekre van szükség és a választópolgárok további lépéseket várnak a kormánytól a kormányzati intézkedések kidolgozás meg is kezdődött.

Orbán Viktor szerint a február 10-e körüli évértékelő beszédében fog konkrétumokat bejelenteni a családokat érintő további kormányzati intézkedésekről. 
Harminc éve szabadon néven emlékév indul

Elmondta, a rendszerváltás, vagy ahogy hívjuk az antikommunista alkotmányos forradalmak harminc éve vezettek eredményre egész Közép-Európában, ahogy Magyarországon is. 

Létrejött egy emlékbizottság, ennek vezetésére a kormány felkérte Kövér László házelnököt, a kormányt pedig Gulyás Gergely miniszter fogja képviselni. 
Sorsdöntő európai választás előtt állunk

Orbán Viktor az idei év egyik legfontosabb politikai ügynek nevezte a májusi európai parlamenti választásokat. Közölte, az ország készen áll arra, hogy lebonyolítsa a választást. 

A szerdai kormányülésen ismertettek egy decemberben készült közvélemény-kutatást arról, hogy a magyarok mely kérdéseket tekintik a legfontosabbnak az európai választáson. 
52 százalékuk elsöprő többségben a bevándorlást nevezte meg ilyen kérdésnek 
– közölte a miniszterelnök. 

Orbán Viktor szerint a kormánynak az az álláspontja, hogy sorsdöntő európai választás előtt állunk.

A magyar álláspont ismert, 
kizárólag mi döntjük el, kikkel élünk együtt, nem támogatjuk a kvótákat, nem akarunk állandó bevándorlási mechanizmust, a migránsvízumokat nem támogatjuk és a pénzt sem elsősorban a migránsokra, hanem saját polgárjainkra kell fordítani 
– szögezte le. 

A kormány két célt tűzött ki az európai parlamenti választásra:

  • Magyarországnak az a célja, hogy az Európai Unió minden intézményrendszerén belül, minden intézményben kerüljenek többségbe a bevándorlásellenes erők. A bevándorlásellenes erők kerüljenek többségbe az Európai Parlamentben, majd néhány hónappal később kerüljenek többségbe a bizottságban, a későbbiekben pedig a nemzeti parlamenti választások eredményeképpen kerüljenek többségbe az Európai Tanácsban is. 
  • Az európai parlamenti választás eredményeképpen a Fidesz legyen a legsikeresebb párt Európában, az Európai Néppártban mindenképpen. 
2009-ben 51 százalékos támogatást érdemeltünk ki, 2014-ben pedig 56 százalékost. A kormány szeretné, ha továbbra is Európa legerősebb pártja lehetnénk a választások után
– közölte Orbán Viktor.

A kormányfő részsikernek nevezte, hogy kilenc európai uniós állam nem szavazta meg az ENSZ migránspaktumát, meglátása szerint ez a szám a jövőben is növekedni fog. 

Felhívta rá a figyelmet, hogy 
az európai szintű demokratikus legitimáció hiányzik az Európai Bizottság mögül, éppen ezért a Fidesz listáját az a személy vezeti, akit a kormány később uniós biztosnak jelöl majd, így csökkentve a demokratikus deficitet. 
Orbán Viktor szerint látható, hogy az európai parlamenti választás fő témája a migráció és a bevándorlás lesz. Hozzátette: 

ez egy olyan téma, ami mélységében alakítja át a teljes európai politikát. 
A pártok hagyományos jobb- és baloldali felosztása átadja a helyét a bevándorláspárti-bevándorlásellenes dimenziónak, továbbá a migrációs vita újraértelmezi a kereszténységhez való viszonyt is, a keresztény kultúra védelmét szinte politikai kötelezettséggé teszi - mondta a kormányfő. 
    
Szerinte a bevándorlásról szóló vita újraértelmezi a szuverenitásvitát is, a bevándorláspártiak ugyanis nem tartják tiszteletben azoknak a döntését, akik nem akarnak migránsokat befogadni. 

A kormányfő a migrációt olyan erejű kérdésnek nevezte, ami megbonthatja az Európai Unió építményét, hiszen a Brexit mögött is fel lehet fedezni a migrációs vitát. 
    
Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az eddigi egységes európai civilizáció helyett két külön civilizáció lesz: egy vegyes, amely az iszlám és a kereszténység együttélésére építi a jövőjét, és a közép-európaiak, akik továbbra is keresztény civilizációként képzelik el Európát. 

A liberális illiberális vitára kitérve Orbán Viktor elmondta, 
jól látható, hogy minden liberális demokrata bevándorláspárti.
A miniszterelnök szerint a migrációs probléma túlnyúlik Európa határain és egy érvényes vitát jelent a többi kontinens országainak belpolitikájában is, ami összefügg azzal. hogy az ENSZ a migráció kérdését globális kérdéssé tette. Jól láthatónak nevezte. hogy megjelentek a globális politikában olyan eszmei irányzatok, olyan pártok, amelyek hozzá tudnak járulni a globálissá váló szellemi vitákhoz is. Utalva a brazíliai látogatására felidézte, Brazíliában lehet megtalálni az igazi kereszténydemokrata értékeket. Az új brazil elnök azzal kampányolt, hogy Brazília minden előtt, Isten mindnyájunk fölött. 
Magyarország készen áll az EP-választásokra 
– tette hozzá. 

A migráció lesz a következő 15-20 év legnagyobb sorskérdése Európában 

A miniszterelnök szerint a migráció lesz a következő 15-20 év legnagyobb sorskérdése Európában, ugyanis Afrika és Ázsia népességmegtartó ereje nem nő olyan gyorsan, mint a népessége. 
    
Orbán Viktor közölte: 
Magyarország azzal büszkélkedhet, hogy először adott bizonyítékot arról, hogy a migrációt meg lehet állítani a szárazföldön, és hosszú ideig egy tengeri ország sem vállalkozott hasonlóra. 
Matteo Salvini olasz belügyminiszter mondta először, hogy ez lehetséges, ez tette hőssé az ő szemében - mutatott rá a miniszterelnök sok sikert kívánva az olasz tárcavezetőnek. 
    
A kormányfő kitért rá: a migráció már most is mély változásokat hozott Európa jövője tekintetében. Van, ahol már eldőlt, hogy kevert civilizáció lesz, és csak az együttélés kérdéséről tudnak már beszélni. A migráció Nyugat-Európában együttélési kérdés, Közép-Európában azonban még nem, itt a vita arról szól, hogyan akadályozzuk meg annak a helyzetnek a kialakítását, amely Nyugat-Európában már látható. 
    
Orbán Viktor hangsúlyozta: egészen más kérdéseik vannak nekik és nekünk, a migráció messzire vitte egymástól Európa két részét, és az a kérdés, hogy tudnak egységesek maradni, ha ennyire különböző jövőt választottak maguknak. 

ECHO TV - A nemzet hangja 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ