Cropped landscape
Belföld
A Jobbik szerint a szemkilövető Gyurcsány-kormány volt a demokrácia aranykora
2019-01-1106:55
Beismerő vallomást tett Mirkóczki Ádám. A Jobbik szóvivője, azt mondta, hibáztak áprilisban a választáson, amikor nem álltak össze a balliberális pártokkal. A DK lelkesen köszöntötte a magát újabban szociális néppártnak hívó exradikális párt bűnbánatát. Az LMP még mindig negatív tendenciának tartja az ellenzék teljeskörű összeállását. 
Nem tudja a Jobbikban a jobb kéz, hogy merre tart a bal láb – így jellemezte a Magyar Hírlap ellenzéki forrása a „szociális néppártban” dúló kommunikációs káoszt. A párt kedden még közleményben határolódott el a Gyurcsány-párttól, csütörtökön viszont a párt egyik szóvivője csupán „optikailag unortodox lépésnek” nevezte, hogy a Jobbik kiállt a Parlament lépcsőjére Gyurcsány Ferenccel. Mirkóczki Ádám a Magyar Narancsnak adott interjúban beismerő vallomást tett, azt mondta, hogy a „parlamenti választáson a többi ellenzéki párttal együtt bizony mi is hibáztunk”. Ha három-öt szimbolikus körzetben visszalépünk, akkor ma nincs kétharmad – jelentette ki Mirkóczki, hozzátéve, az ellenzéki pártoknak nem egymással kell hadakozniuk, tudomásul kell venni, hogy 
van egy magasabb cél, nevezetesen, hogy a demokratikus intézményeket helyreállítsuk.
A szóvivő szerint ugyanis még a legsötétebb Medgyessy-, Gyurcsány-, Bajnai-időszak is a demokrácia aranykora volt ahhoz képest, ami most van. 
Jobb később beismerni, mint soha – így fogadta közösségi oldalán a „szociális néppártos” udvarlást a liberális DK-ból Ara-Kovács Attila külügyi ügyvivő, majd hozzátette, innentől kezdve az összefogásra kell törekedni, hogy az önkormányzati választáson átrendeződjenek az erőviszonyok. A csatárláncba beállt a szocialisták választmányi elnöke, Kunhalmi Ágnes is, aki ismételten hitet tett a teljes ellenzéki összeborulás mellett. Ugyanakkor Szabó Tímea, a fehér sapkás tüntetők szóvivője és a Párbeszéd társelnöke sajtótájékoztatón a kérdésre válaszolva azt mondta, nem folyik arról egyeztetés, hogy az ellenzéki pártok közös EP-listán induljanak. Kunhalmi párttársa, Ujhelyi István pedig azt közölte, hogy nem közös EP-listáról tárgyaltak az ellenzéki erők, hanem közös mozgósító kampányról, amelynek révén minden Európa-párti magyart felhívnak a közös európai értékek támogatására. 
 
Az LMP sem lelkesedik az ötletért, amit jelez az is, hogy Keresztes László Lóránt, a párt társelnöke csütörtökön arról beszélt, hogy az ellenzéki pártok között áthidalhatatlan különbségek vannak, s „negatív tendenciának” nevezte, hogy a túlóratörvényhez kapcsolódó tiltakozásokon megjelentek olyan, politikai együttműködésre vonatkozó üzenetek, amelyek nem csak a „rabszolgatörvényre” vonatkoznak. 
 
A tüntetések forradalmi hevületében az ellenzéki pártok szónokai múlt szombaton Debrecenben azt is bejelentették, hogy ellenzéki kerekasztalt hoznak létre, amely a héten már ülést is tartott, de az alakuló találkozáson csak a helyi LMP és a Momentum tette tiszteletét. Egy kommentelő a világhálón úgy értékelte az ellenzék ismételt összeborulási kísérletét:
Ha mindent összeöntünk, azt nálunk nem összefogásnak hívják, hanem mosléknak.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ