Cropped landscape
Külföld
A Washington vezette koalíció hivatalosan is bejelentette a szíriai csapatkivonás megkezdését
2019-01-1110:41
A Washington vezette terrorellenes koalíció hivatalosan megkezdte csapatai kivonását Szíriából - jelentette be Sean Ryan, a katonai szövetség szóvivője pénteken.
A szóvivő hozzátette, hogy biztonsági okokból többet nem árulhat el.
    
Korábban egy amerikai védelmi minisztériumi körökből származó forrás beszámolt arról, hogy az Egyesült Államok megkezdte felszereléseinek kivonását a közel-keleti országból.
    
Donald Trump amerikai elnök alig egy hónappal korábban bejelentette, hogy kivonja a Szíriában harcoló mintegy kétezer amerikai katonát, mert szerinte sikerült legyőzni az Iszlám Állam nevű terrorszervezetet. Váratlan döntése mindenkit meglepett, köztük szövetségeseit - Franciaországot és Nagy-Britanniát -, akik akkor bejelentették, hogy nem hagyják magára a polgárháborús országot.
    
Az Inherent Resolve névre keresztelt műveletet 2014-ben, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet robbanásszerű térnyerését követően indították el az Egyesült Államok és szövetségesei. Heves harcok és évek munkája árán sikerült kiűzni a szélsőségeseket a lakott területekről, akik a Szíria keleti részén található sivatagba szorultak vissza.
    
"Trump elnök úr döntött a csapatkivonásról, amit végrehajtunk" - szögezte le Mike Pompeo amerikai külügyminiszter csütörtökön. Annak menetrendjéről ő sem mondott többet.
    
A terepen kiterjedt aktivistahálózattal rendelkező Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központját (OSDH) vezető Rámi Abder-Rahmán úgy értesült, hogy csütörtök este az amerikai erők járműveikkel és felszereléseikkel együtt kivonultak a Haszake tartományban található rmeláni támaszpontról.
    
A 2011-ben kezdődött Szíriai konfliktus több mint 360 ezer ember életét követelte, és milliókat tett földönfutóvá.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ