Cropped landscape
Belföld
Azbej Tristan: Együtt dübörgünk az Egyesült Államokkal
2019-01-1111:23
Az Egyesült Államok a Hungary Helps program tapasztalatai nyomán, a magyar féllel együttműködve fog 60-100 millió dollárt fordítani a keresztények védelmére a Közel-Keleten – mondta el a megállapodás részleteiről szólva a Heteknek Azbej Tristan. 
Amerikai kezdeményezésre decemberben a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkársága, illetve az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége együttműködési megállapodást kötött az üldözött keresztények védelméről és megsegítéséről. 

Mint Azbej Tristan, az Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkár a Hetek című hetilapnak nyilatkozva elmondta, az egyezmény a Hungary Helps program sikerét is mutatja, hiszen az amerikaiak az eredményeket látva vetették fel, hogy szívesen hasznosítanák a magyar támogatási és vallásdiplomáciai tapasztalatokat. 
Kicsit úgy érezzük magunkat, mint a viccben, amikor a kisegér és az elefánt együtt megy át a hídon, és az egér megjegyzi, hogy mennyire dübörgünk. Talán annyi csak a különbség, hogy mi az elefánt kérésére dübörgünk együtt 
– fogalmazott az államtitkár. 

A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy az iraki üldözött keresztények megsegítésére előirányzott 60-100 millió dollárnyi amerikai támogatás célprojektjeit a magyar féllel közösen határozzák meg és bonyolítják le. A célokat az idei év első hónapjaiban tűzik ki, és a tervek szerint a konkrét munka is elkezdődik még idén. 
A Hungary Helps program jelenleg 6 közel-keleti és afrikai országban nyújt segítséget. 

Az államtitkár megjegyezte: a jövőben további országokba is eljuthat a magyar segítség. Példaként említette Pakisztánt, illetve Etiópiát. 
Etiópia jelenleg nagyrészt megtartja a délről menekülő afrikaiakat, de fontos, hogy ez így is maradjon. Múlt év végén ellátogattam ottani menekülttáborokba, valamint találkoztam egyházi vezetőkkel, akikkel a segítségnyújtás lehetőségeiről egyeztettünk. A magyar víztechnológiai tudás például rendkívül nagy segítséget jelentene az ivóvíz biztosításában
 – mondta Azbej Tristan.

Nem csak a támogatott közösségek, hanem a támogató országok köre is bővülhet a jövőben: a Hungary Helps akár V4 Helps programmá is bővülhet – az államtitkár szerint még idén elindíthatják az első közös projektet. Azbej Tristan hangsúlyozta: Magyarország célja az, hogy az üldözött keresztények megsegítése az európai uniós politika részévé váljon.

A teljes cikket a Hetek pénteken megjelent lapszámában olvashatják. 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ