Cover
Külföld
Lomnici Zoltán: A román köztársasági elnöknek jogában áll kegyelmet adni
2019-01-1121:09
Beke István és Szőcs Zoltán, a Hatvannégy vármegye Ifjúsági mozgalom tagjai a bíróság szerint házi készítésű bombát akartak robbantani 2015-ben Kézdivásárhelyen a román nemzeti ünnepen. Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke egy román szenátorral együtt elnöki kegyelmet kér a két fiatal ügyében. Lomnici Zoltán az ECHO TV Napi aktuális című műsorában elmondta: a román köztársasági elnöknek meg kellene fontolnia a kegyelmet a két ország kapcsolata és az ott élő másfél milliós magyar kisebbség miatt is.
Lomnici Zoltán kiemelte: a két ártatlanul elítélt fiatal nem nyújtott be kegyelmet, azonban ő, mint egy emberjogi szervezet vezetője jelezheti, hogy olyan hibák voltak az eljárásban és annyira alaptalan ez az elítélés, hogy a köztársasági elnöknek meg kellene fontolnia a kegyelmet.
Ez a magyar közösséget is érintené, hiszen ott nagyon figyelnek az ügyre, másrészt a köztársasági elnök egyik fontos feladata, hogy az igazságosságra törekedjen, tehát érdekében állna, hogy ezt megtegye
- fogalmazott.

A két fiatalember azért nem kér kegyelmet, mert szerintük ezzel elismernék az ellenük hozott vádakat. Velkovics Vilmos azon kérdésére, más-e a morális töltete, ha Lomnici Zoltán kér kegyelmet, úgy fogalmazott: természetesen igen, mert én a bírósági döntés hibáira hivatkozom és ha egy emberjogi szervezet jogsértést észlel, akkor ezt jeleznie kell.
Fehér László szenátor úrral azért fogalmaztuk meg ezt a közleményt, mert a korábbi beadványra azt válaszolta a román köztársasági elnök hivatala, hogy amit kértek, arra nincs hatáskörük a román alkotmány alapján. Ezt el is fogadtuk
- emelte ki. Hozzátette: azonban egy törvény értelmében a köztársasági elnöknek hivatalból is joga van kegyelmet adni akkor is, ha az elítéltek azt nem kérik. 
Azokra a körülményekre szeretnénk az audiencián felhívni a figyelmet, hogy milyen okok miatt tartjuk az ítéletet tévesnek és miért javasoljuk, hogy a két ország kapcsolata és az ott élő másfél milliós magyar kisebbség miatt is tegye meg ezt a lépést
- tette hozzá.
Lomnici Zoltán elmondta: ez egy szörnyű állapot és nagyon figyelnek az ottani magyarok, hogy az anyaország hogyan viszonyul ezekhez a kérdésekhez.
Nekünk, magyar jogvédőknek az egyik legfontosabb feladatunk, hogyha észleljük a problémát, akkor tegyünk valamit.
Kiemelte: a leggyorsabb megoldás a kegyelem lenne és ez most egy olyan kérés, melyre van hatásköre a köztársasági elnöknek.
Amíg erre a kérésre nem mond nemet, addig nekünk ezt a küzdelmet folytatni kell.
A teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ