Cropped landscape
Külföld
Nőtt a beadott menedékkérelmek száma tavaly Belgiumban
2019-01-1112:58
Miközben az Európai Unió egészében csökkent, Belgiumban emelkedett tavaly a beadott menedékkérelmek száma - jelentette a helyi sajtó pénteken.
A Le Soir című napilap arról számolt be, hogy 2018-ban csaknem 23 500 ember folyamodott menekültstátusért Belgiumban, s ez 19 százalékos növekedés a megelőző évhez képest.
    
A menedékkérelmek száma nyár végén növekedésnek indult, visszafordítva a 2016 óta tartó folyamatosan csökkenő trendet, a kormány ezért novemberben és decemberben legfeljebb napi hatvanra korlátozta a beadható kérelmek számát.
    
Európában ezzel szemben tovább csökkent tavaly az illegálisan érkező bevándorlók száma, ez azonban a menedékkérelmek számában több országban nem mutatkozott meg, például Belgiumban, Franciaországban, Hollandiában és Spanyolországban.
    
Míg a Spanyolországban regisztrált menedékkérők számának növekedését egyértelműen az Olaszországba irányuló migrációs útvonal visszaszorulása, a kikötők lezárása okozza, Belgium esetében nincsen ennyire világos magyarázat, különösen, mivel az érintettek jelentős részét még nem hallgatta meg a menekültek ügyeivel foglalkozó belga hivatal (CGRA).
    
A cikk szerint ugyanakkor az emelkedést okozhatják az EU-n belüli úgynevezett másodlagos mozgások, például az, hogy a Németországban már elutasított kérelmezők a szomszédos Belgiumban is szerencsét próbálnak.
    
A hivatalos kormányzati statisztikák szerint a menedékkérők legnagyobb csoportját a szíriaiak (3702) tették ki, akiket a palesztinok (2468), az afgánok (2030) és az irakiak (1758) követtek.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ