Cropped landscape
Külföld
Salvinivel barátkozna Weber
2019-01-1110:22
Gőzerővel zajlik a politikai taktikázás a májusi európai parlamenti választások előtt: míg Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje a jövőben kizárólag unióbarát erőkkel működne együtt, a voksolás egyik meghatározó arcaként emlegetett Matteo Salvini továbbra is inkább a nacionalista tábort erősítené. A liberális oldalon közben Guy Verhofstadt helyzete inoghatott meg.
Brüsszelben tartott kampányindítót szerda este Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltje. A bajor politikus – aki az európaiak meghallgatásának szlogenjével kerülne az Európai Bizottság elnöki székébe – az Euractiv tudósítása szerint többek között arról beszélt: az EPP a jövőben a szocialistákra és a liberálisokra egyaránt partnerként tekint, a néppárttal való együttműködés pedig nem „fekete-fehér” kérdés. 
Mindenki előtt nyitva áll az ajtónk
– idézte a brüsszeli portál Webert, aki a kooperáció kizárólagos feltételeként az unióbarát értékrendet határozta meg.
 
Ennek kapcsán Matteo Salvini olasz belügyminiszterről és az Olaszországban magabiztos népszerűségi mutatókat produkáló Liga kormánypártról is beszélt. Mint mondta, nem tudja elképzelni, hogy Salvininek érdekében állna az együttműködés egy Marine Le Penhez hasonló, az Európai Uniót és az eurózónát teljes mértékben ellenző politikussal. Véleménye szerint könnyen elképzelhető, hogy a Liga végül – a brexit után kieső brit konzervatívokat helyettesítve – az Európai Parlament jelenleg harmadik legerősebb pártcsaládjában, az EU-kritikus Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) soraiban kap helyet.
 
A gondolatmenet egyáltalán nem meglepő annak fényében, hogy Matteo Salvini épp szerdán járt Varsóban, ahol egy olasz–lengyel tengelyt körvonalazott az EU motorjaként elhíresült német–francia tandem ellenében. Mivel a nemzeti-konzervatív lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) jelenleg a britekkel együtt alkotja az ECR magját, valóban logikusnak tűnhet, hogy az olasz kormánypárttal akarják megtartani politikai súlyukat az EP-ben.

Szerdán Salvini a határvédelem és az illegális migráció megfékezésének ügyét említette közös kapocsként a lengyel és olasz kormánypártok között, ami viszont jócskán árnyalja Weber unióbarát értékrendről szóló felvetését. A Liga politikusa ugyanis hosszú ideje a nacionalista, szintén bevándorlóstopot hirdető Marine Le Pennel kampányol együtt, és már számtalanszor leszögezte: osztja a francia politikus Európa-vízióját.

Az olasz Liga pillanatnyilag a Le Pen vezette Nemzeti Tömörüléssel együtt, az Európai Parlament Nemzetek és Szabadság Európája nevű frakciójában foglal helyet, úgy, ahogy az osztrák és a holland Szabadságpárt is. A formálódó nacionalista pártcsaládról a Politico brüsszeli hírportál mindenesetre azt írta: egy Salvini vezette nacionalista, európai szintű tömörülés a PiS számára nemcsak a politikai erőszerzés céljából lenne hasznos, de nagyobb védelmet jelenthet a Varsóval szembeni jogállamisági kritikák kapcsán is.

Az európai kampány a liberális oldalon is tartogathat meglepetéseket: tegnap ugyancsak a Politico írt arról, hogy a német liberálisok brüsszeli évnyitóján Margrethe Vestager dán versenyjogi biztos lesz a díszvendég, míg Guy Verhofstadt EP-frakcióvezető egyelőre a meghívottak listáján sem szerepel.

A lap szerint ez akár a hatalmi viszonyok változását is előrevetítheti. Korábban a brüsszeli lapok egyébként épp arról cikkeztek, hogy Vestager a belga exminiszterelnöknél sokkal jobban illeszkedik az Emmanuel Macron által megálmodott, liberális Európa-képbe. A Politico ugyanakkor arra is figyelmeztet: továbbra sem zárható ki, hogy a liberálisok több csúcsjelölttel szállnak versenybe májusban.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ