Cropped landscape
Belföld
Az ÁSZ befejezte a Jobbik ellenőrzését
2019-01-1215:43
Rövidesen kiderülhet, sikerült-e a Jobbiknak a törvényi előírások betartásával elkölteni a tavalyi választási kampányban rendelkezésükre álló csaknem egymilliárd forintot. Az Állami Számvevőszék ugyanis elküldte jelentéstervezetét a Jobbiknak is, így arra is fény derülhet, készíthet-e egy párt második kampánybeszámolót, amellyel felülírja az elsőt.
Hamarosan befejezi az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a pártok kampánybeszámolóinak elemzését, a szervezet az elkészített jelentéstervezetet minden pártnak elküldte véleményezésre – tudta meg a Magyar Idők. Értesüléseiket az ÁSZ azzal erősítette meg, hogy a tervezeteket észrevételezés céljából már megküldték az érintett pártoknak, akik a kézhezvételétől számított tizenöt napon belül írásban fejthetik ki véleményüket az abban foglaltakról. Az, hogy a jelentéstervezetek mit tartalmaznak, nem tudható, mert – mint azt az ÁSZ közölte – a dokumentumot, illetve az abban lévő számvevőszéki megállapításokat kizárólag az ellenőrző szervezet jogosult nyilvánosságra hozni.

A számvevőszék ellenőrzése kiterjed a Jobbikra is, ahol már a kampánybeszámoló júniusi nyilvánosságra hozatalánál komoly aggályok merültek fel. A Jobbik csaknem egymilliárd forintot költött el a 2018-as országgyűlési választás kampányában, ebből 720 millió forint volt az állami támogatás. A Sneider Tamás, nemrégiben hivatalosan is bejegyzett pártelnök által aláírt kampánybeszámolóból az látszott, hogy a párt mindössze húszmillió forintnyi adományt tüntetett fel a költség részeként, miközben több vezető politikus is azt állította, hogy az ÁSZ által kiszabott büntetés befizetésére indított társadalmi gyűjtésből befolyt csaknem százmillió forintot teljes egészében kampányra fordították. Vagyis a beszámolóból nyolcvanmillió forint sorsa ismeretlen.

A Jobbik ezt akkor azzal próbálta magyarázni, hogy a gyűjtést még a kampányidőszak előtt kezdte meg és fejezte be, ezen időszakban beérkezett adományokat nem a kampánybeszámolóban kell feltüntetni, ám a vonatkozó jogszabályok szerint a dokumentumban minden, a kampányra fordított kiadást fel kell tüntetni.

A párt beszámolója más ponton is elvérzett, amikor a pártelnök pár nappal a tételes kimutatás után az RTL Klubnak azt állította: 2017 óta egy banktól sem kaptak hitelt. Ennek ellenére a beszámolóban Hitel címszó alatt szerepelt egy 84 millió forintos tétel. Ha hihetünk Sneider Tamásnak, akkor nem kizárt, hogy a Jobbik kapott hitelt, csak nem pénzintézettől. Ebben az esetben viszont újfent felmerülhet a tiltott kampányfinanszírozás gyanúja, a pártok ugyanis nem kaphatnak bárkitől pénzügyi támogatást. Ezt a 84 milliós tételt aztán úgy magyarázták, hogy az egy tartozás a Magyar Posta felé, ami viszont azt jelentheti, hogy a Jobbik 84 millió forinttal túlköltekezte magát, hiszen a jogszabályok szerint a pártok az ötvennapos kampányidőszakban használhatják fel a rendelkezésükre álló összeget, amit április 8-ig ki kellett fizetni.

A Jobbik kampánybeszámolója akkor vált hiteltelenné, amikor a párt július végén új beszámolóval rukkolt elő, ugyancsak Sneider Tamás aláírásával. Azontúl, hogy egy párt nem tehet közzé több beszámolót, az új dokumentumban más összegek szerepeltek, mint az eredetileg közzétett iratban. A legszembetűnőbb változás, hogy a jelentés szerint a Jobbik nem 996 millió forintot, hanem egymilliárdnál is többet költött el az április 8-i választás feb­ruár 17-én kezdődött kampányidőszakában. A párt magyarázkodása szerint azért kellett új beszámoló, mert egyes számlák későn érkeztek.

A számvevőszéki ellenőrzés végeztével kiderülhet, megállják-e helyüket a Jobbik magyarázatai vagy a Simicska cégeitől jóval áron alul megkapott plakáthelyek révén megvalósult tiltott pártfinanszírozás után a Jobbik kampányát is tiltott módon támogatták.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ