Cover
Külföld
Kiskorúakat zaklattak Finnországban
2019-01-1407:06
Rendkívüli kormányülésre került sor szombat este Helsinkiben a közép-finnországi Oulu városában történt szexuális bűncselekmények miatt, amelyeket a ­gyanú szerint az országba érkezett menedékkérők követtek el kiskorú lányok sérelmére. 
Tavaly nyár óta tizenhat embert vettek őrizetbe, 20 és 30 év közötti külföldi férfiakat – sajtóbeszámolók szerint afgánokat, irakiakat és eritreaiakat – szexuális bűncselekmények elkövetésének gyanújával. Az Origo azt írja, az egyik gyanúsított még azelőtt elhagyta Finnországot, hogy elfoghatták volna. A migránst végül Németországban kapták el január első napjaiban. Az áldozatok 12 és 15 év közötti lányok voltak, akikkel a közösségi médiában léptek kapcsolatba a bántalmazók, azt ígérve nekik, hogy cigarettát és alkoholt kapnak tőlük, ha találkoznak velük. 

Az egyik áldozat azóta meghalt, de a hatóságok nem hozták nyilvánosságra, hogy halálának köze van-e az erőszakhoz - teszi hozzá a portál. Ouluban hihetetlenül feszült a hangulat, a helyiek fel vannak háborodva, hogy a hatóságok nem védik meg őket.

Kai Mykkänen belügyminiszter nem tagadta, hogy 
az oului nemi erőszakok elkövetésével Észak-Afrikából és Közel-Keletről érkezett migránsokat gyanúsítanak. Ezekből a térségekből érkezik a legtöbb illegális bevándorló az országba.
A bűncselekmények heves vitát váltottak ki a társadalomban és a parlamentben is. A kormánykoalíció legkisebb pártja, a konzervatív Kék Reformpárt azt követeli, hogy toloncolják ki az országból a szexuális bűncselekményeket elkövető menedékkérőket. A téma a centrista-liberális miniszterelnök, Juha Sipilä és Sauli Niinistö köztársasági elnök újévi beszédeiben is hangsúlyos szerepet kapott. 
 
Előbbi arra hívta fel a figyelmet, hogy az érkezőknek tiszteletben kell tartaniuk a finn törvényeket, viselkedésükkel nem veszélyeztethetik a társadalom biztonságát, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy egyének cselekedeteiről van szó, nem szabad megbélyegezni a kisebbségeket. A miniszterelnök ugyanakkor pénteken megígérte, törvénymódosításokat hajtanak végre, hogy könnyebben lehessen kiutasítani az országból a súlyos bűncselekményeket elkövetőket. Az államfő is a társadalmi beilleszkedés szükségességre helyezte a hangsúlyt, ám szerinte Finnországnak kötelessége segítséget nyújtani a bajba jutottaknak, a bevándorlás pedig létfontosságú a népesség növekedése szempontjából.

Finnország 1979 óta minden évben befogad egy meghatározott számú menedékkérőt az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) javaslatai alapján – olvasható az UNHCR honlapján. 2001 óta ez a kvóta évente 750 ember, amelyet 2014–15-ben a szíriai válság ­miatt háromszáz fővel megemeltek. Juha Sipilä szerint a menedékkérők által elkövetett szexuális bűncselekmények száma nem kimagasló, mint mondta, naponta ötször esnek áldozatul kiskorúak ilyen cselekményeknek. 
 
A Helsingin Sanomat című napilap ellenben arról írt, hogy a 2017-re vonatkozó bűnügyi statisztikák szerint a rendőrségen bejelentett szexuális bűncselekmények 17 százalékát követték el külföldiek. Különösen magas az iraki elkövetők aránya, ami a lap által megszólaltatott szakértők szerint a helyi közösség és a család kötelékének hiányára, illetve a nők társadalmi szerepének eltérő megítélésére vezethető vissza.

A migránsok által elkövetett szexuális erőszak minden olyan országban nagy probléma, ahol sok az illegális bevándorló. A Svédországban elkövetett szexuális támadásokat 84 százalékban nem európai származású migránsok követik el, miközben az áldozatok nagy része fiatal, fehér lány. A közelmúltban publikált statisztikai adatok szerint a Németországban elkövetett nemi erőszakok kétharmada is migránsokkal vagy migráns hátterűekkel hozható összefüggésbe. Az angliai Rotherhamben pakisztáni migránsbandák másfél évtized alatt 1500 lányt, nagy többségben gyerekeket erőszakoltak meg. A város lakosságának 15 százalékát kitevő pakisztáni származású muszlim migránsok gyerekek százait rabolták el a családjaiktól, majd szexrabszolgaként kezelték őket. Arra hivatkoztak, hogy bármit megtehetnek velük, hiszen „fehér prostituáltak", akik nem őrzik meg a szüzességüket, és nem viselnek testüket teljesen elfedő ruhát. Az elkövetők egyértelműen a nem muszlim többség elleni terrorcselekményként használták a nemi erőszakot - jegyzi meg az Origo. 

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ