Cropped landscape
Külföld
Nem engedi kihajózni az Open Arms civil mentőhajót a barcelonai kikötői hatóság
2019-01-1413:45
 Nem kapott kihajózási engedélyt a barcelonai kikötői hatóságtól az Open Arms nevű civil mentőhajó, amely vissza szándékozott térni a líbiai partok közelébe - közölte hétfőn a hajót üzemeltető, Proactiva Open Arms nevű spanyol szervezet alapítója a Twitter internetes közösségi oldalon. 
Oscar Camps "felelőtlenségnek és kegyetlenségnek" nevezte, hogy megakadályozzák őket az életmentésben. "Gyáva politikusok elindítják a halottszámlálót" - fogalmazott bejegyzésében. 
    
Az eldiario.es spanyol internetes lap birtokába került a barcelonai kikötői főigazgatóság január 8-i keltezésű határozata, amelyben lényegében azzal indokolta a döntést, hogy a mentési zónához közeli máltai és olasz kikötők nem fogadják a mentőhajókat. 
    
Érvelése szerint így az Open Arms sem tudja teljesíteni nemzetközi egyezményekben előírt kötelezettségét, hogy a legközelebbi biztonságos kikötőben tegye partra a tengeren bajbajutottakat. 
    
Ráadásul a hajót sem arra tervezték, hogy "erőfeszítések árán" hosszú utakat tegyen meg a fedélzetén az előírnál jóval több emberrel - derült ki a dokumentumból, amelyben a hatóság kifejtette, hogy így mentőszervezet maga is a nemzetközi előírásokkal ellentétesen jár el. 
    
"A mi feladatunk a tengeri szabályozás biztosítása, nem annak meghatározása, hogy kié a felelősség ebben a helyzetben" - idézte a határozatot a lap. 
    
A főigazgatóság mindaddig fenntartja az álláspontját, amíg nem születik olyan megállapodás, amely biztosítja a kikötési lehetőséget a mentőhajók számára az érintett zónában (Olaszország, Málta). Addig pedig az Open Armsnak is alkalmazkodnia kell a körülményekhez - hangsúlyozta. 
    
Oscar Camps az újságnak elmondta: nem lehet őket azzal vádolni, hogy megszegték az előírásokat, mert legutóbbi akciójuknál is felvették a kapcsolatot az összes - olasz, máltai, francia, tunéziai - tengeri mentési koordinációs központtal, ám azok nem válaszoltak megkeresésükre. 
    
Az Open Arms végül a dél-spanyolországi Algecirasban köthetett ki december 28-án, fedélzetén több mint 300 emberrel, akiket a líbiai partoknál mentettek ki a Földközi-tengerből. 
    
A hajó tavaly négy alkalommal ért partot spanyol kikötőben mentési akciója után. 
    
A Proactiva Open Arms arra készül, hogy fellebbez a kikötői hatóság határozata ellen. 
    
Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) tájékoztatása szerint a múlt évben több mint 2200-an veszítették életüket a veszélyes földközi-tengeri úton Európa felé, míg 113 ezren sikeresen keltek át. 
    
A spanyol belügyminisztérium adatai szerint a dél-európai ország területét több mint 57 ezren érték el ezen az úton, ami 161,7 százalékos növekedés jelent az egy évvel korábbi, mintegy 22 ezerhez képest. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ