Cropped landscape
Belföld
Rendőrkézen Portik hangfelvételei, Gyárfás mellett az alvilág több nagykutyája is bukhat!
2019-01-1414:13
A PestiSrácok.hu információi szerint néhány héttel ezelőtt Portik Tamás 90-es évek elejétől a letartóztatásáig rögzített több százórányi hangfelvételét foglalta le a rendőrség. A portál úgy tudja, a vágatlan felvételek egy részén Portik az alvilági üzlettársai mellett a közélet több szereplőjével, köztük a Fenyő-gyilkosság megrendelésével gyanúsított Gyárfás Tamással is hosszú beszélgetéseket folytat. A több házkutatás után megszerzett, kisteherautónyi adatrögzítő feldolgozása jelenleg is folyamatban van, de azt már most tudni lehet, hogy a Fenyő-ügy megoldása mellett a hangfelvételek választ adhatnak az 1990-es és 2000-es évek szervezett bűnözésének meghatározó mozzanataira. A kriminalisztikai szenzációval is felérő hangfelvételekhez feltételezhetően egy nyomozati alku vezette el a hatóságokat.
A történet előzménye, hogy a leszámolásos gyilkosságok nyomozására rálátó forrás szerint a 90-es évek maffiaügyeiben eljárást folytató Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) és az őket segítő Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) tavaly december elején olyan információk birtokába jutott, hogy Portik Tamás évtizedekkel korábbi üzlettársa, D. I. A. és a vele kapcsolatban álló, az Energol-vezérhez ugyancsak köthető személyek tavaly nyár végén – a 2017-ben megkezdett zsarolási kísérlet folytatásaként – e-mailben, német álnéven bejelentkezve többször is megkeresték a Fenyő-ügyben felbujtással gyanúsított Gyárfás Tamás ügyvédjét, Bánáti Jánost, hogy rendelkeznek a Gyárfás-Portik hangfelvételek vágatlan verziójával. Egyértelművé tették, ezért pénzt kérnek, de pontos összeget nem mondtak, csupán azt közölték, hogy ők csak „tárolási díjra” tartanak igényt, de azt Gyárfás határozza meg.

A PestiSrácok.hu forrása hangsúlyozta, a zsarolók utaltak rá, hogy ők állnak a korábbi, a Fenyő-ügyet kirobbantó 2017-es megkeresések mögött is és hogy szándékaik komolyságát bizonyítsák, a legutóbb elküldött, rossz minőségű, a rendőrséghez is eljutott vágott hanganyag jobb minőségű verzióját postán elküldték Bánátinak. Forrásunk megjegyezte, a korábbi sajtóhírekkel ellentétben eddig csak az felvétel állt a hatóságok rendelkezésére, amit Gyárfás végül kényszerből átadott a nyomozóknak.

A levélváltás később tisztázatlan okokból megszakadt és a leszámolásos ügyekre rálátó informátor szerint az NNI és az NVSZ csak hónapokkal később szerzett tudomást az újabb zsarolási kísérletről. Ezután a hatóságok 2018. december 6-án D. I. A.-nál és további hat helyen házkutatást tartottak. Ők voltak azok, akik tudtak a felvételekről, illetve a Gyárfással szemben megfogalmazott követelésekről – emelte ki a forrás, hozzátéve, hogy egyesek a felvételek „rendszerezésében” is részt vettek. A PestiSrácok értesülései szerint a lakásokon és ingatlanokon kívül még egy temető közelében is kutakodtak a rendőrök és végül egy kisteherautónyi adathordozót foglaltak le ezeken a helyszíneken.
 
A rendőrök emellett kapcsolatba léptek Bánáti Jánossal is, akinek a számítógépéből előhívták a levelezést és azokat a Fenyő-gyilkosság bizonyítékaihoz csatolták, majd megkísérelték lefoglalni a korábban említett, jobb minőségű vágott hangfelvételt is, de kiderült, Bánáti azt rögtön átadta Gyárfás Tamásnak, aki a házkutatások idején éppen Kínában volt, ám később, a rendőrség felszólítására átadta a bizonyítékot.

A lap értesülései szerint utóbbi történésnek a következménye, hogy Bánátit kizárták a Fenyő-ügyből. Megjegyzendő még, hogy Gyárfás eddig részben azzal próbált védekezni, hogy azért sincs semmi köze Fenyő lelövetéséhez, mert mindenben együttműködik a hatóságokkal. Nos, ezúttal több hónapja volt arra, hogy beszámoljon a fenti eseményekről és átadja a nála lévő bizonyítékot. Ezt mégsem tette. Az persze más kérdés, hogy akkor miként szereztek tudomást a bűnüldöző szervek a kapcsolatfelvételről, illetve az elrejtett hangfelvételekről.

A PestiSrácok úgy értesült, hogy egy nyomozati alkunak köszönhetően tudtak lépni a nyomozók és tudták lefoglalni azt a több százórányi hangfelvételt, melyeknek az elemzése információink szerint megkezdődött, de az óriási mennyiségre tekintettel a kiértékelés még több hónapig is eltarthat. Az ugyanakkor kijelenthető, példátlan a magyar kriminalisztika történetében, hogy ilyen mennyiségű, bűnözői körök által készített felvétel álljon rendelkezésre, amely elképzelhető, hogy teljesen más megvilágításba helyezi az 1990-es és 2000-es évek bűnözői és közéleti szereplőinek a megítélését. A hanganyagok többségét nagy valószínűséggel mind Portik és köre rögzítette. Az Energol-vezérről egy ideje már egyébként is tudható, hogy minden fontosabb beszélgetését felvette, így ezzel még sokaknak okozhat álmatlan éjszakát a közeljövőben. Még az sem elképzelhetetlen, hogy az új bizonyítékoknak köszönhetően újabb büntetőeljárások indulnak majd.

 PestiSrácok.hu
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ