Cropped landscape
Belföld
Domokos László: Van tiltott támogatásra utaló jel
2019-01-1521:02
A szakmai és törvényi szabályok betartásával vizsgálták a pártok kampánypénzeinek vizsgálatát, a Párbeszéd és a Momentum állami támogatásának felfüggesztésére pedig azért került sor, mert nem tettek eleget törvényi kötelezettségüknek - mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke az ECHO TV Napi aktuális című műsorában. Az ÁSZ elnöke megerősítette: a két ellenzéki párt, miután közzétette elszámolását, feloldották az állami támogatás blokkolását, de ennek jogszerűségét még vizsgálják. Domokos László név említése nélkül megerősítette: találtak olyan pártot, amely tiltott finanszírozást fogadott el. 
Domokos László emlékeztetett: amikor egy választáskor a pártok szervezetekké válnak, jogot szereznek több száz millió forint állami támogatás igénylésére.
Amikor megigénylik ezt a pénzt, akkor az azzal is jár, hogy betartják a magyar törvényeket. Beleértve azt is, hogy az Állami Számvevőszék számára ellenőrizhetővé teszik a pénzek felhasználását
- fogalmazott. Hozzátette: a Momentum és a Párbeszéd, amikor törvényességnek megfelelően nyilvánosságra hozta a beszámolóját, azt követően elindítottuk az ellenőrzést, de nem biztosította számukra az ellenőrzés feltételeit. Miután nem működtek együtt, nem tudtuk az ellenőrzést a törvényeknek megfelelően megvalósítani, ezért veszélyben láttuk a közpénzzel való további elszámolást, így az ellenőrzéstől függetlenül zárolta Holman Magdolna főtitkárasszony ezt a pénzt.

Domokos László kifejtette: azóta átvették a kiértesítő levelet, melyet a törvény előír, megkapták az ellenőrzési programot és átvették a 15 napra szóló véleményezési jogkört.
Ennek a visszaigazolása az, hogy a főtitkárasszony feloldotta a zárolást
- emelte ki.

Szabó Anett azon felvetésére, miszerint a Jobbik kapcsán egy 100 milliós bírságot helyeztek kilátásba elmondta: elnökként ő nem vett részt a dokumentumok kiértékelésében, sem a folyamat döntéshozásában. Ezt átruházták a főtitkárra.

Hozzátette: a törvény szerint kaphat tiltott támogatást a párt és el is fogadhat, de ennek következménye van.
Neki kell kimutatni a beszámolóban a tiltott támogatást. Ezt egyetlen párt sem mutatta ki. Ebben az esetben ha az ÁSZ talál ilyen tételeket, akkor a párt helyett a számvevő kollégák állapítják meg a tiltott támogatás mértékét. Erről kell most véleményt mondania a Jobbiknak és más pártnak is
- hangsúlyozta.

Megerősítette: van tiltott támogatásra utaló jel, melyről tájékoztatták az érintett feleket.
Hogy mely pártot, arról nem nyilatkozom, mert a jelentés megjelenését követően nyilvánosságra hozzuk.
Teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ