Cover
Belföld
Megújult a sürgősségi ellátás
2019-01-2207:36
Az új sürgősségi rendszernek köszönhetően a lehető leghamarabb orvos elé kerülnek az azonnali ellátásra szoruló betegek, hiszen az érkezéstől számított tíz percen belül az állapotának megfelelően besorolják és az ellátási helyére irányítják a pácienseket – erről beszélt Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások minisztere. Az ECHO TV Jó reggelt! című műsorában Dr. Onódi Lívia belgyógyász, egészségpolitikai szakértő beszélt ennek részleteiről. A szakértő kifejtette azt is, mi alapján működik a triázs-rendszer, vagyis a betegek állapotuktól függően kerülnek ellátásra.
A triázs szerint öt különböző csoportba sorolják a betegeket állapotuktól függően. Ma már a sürgősségi osztályi rendezőelve a triázs-rendszer - magyarázta a szakértő.
A miniszteri rendelet szerint minden sürgősségi osztályra érkező beteget öt percen belül az informatikai rendszerben regisztrálni kell, további tíz perc van a triázsolás folyamatára. A triázs a vezetőtünetek alapján történik, valamint a vitális paraméterek mérése során - magyarázta Dr. Onódi Lívia.

Kiemelte, miután a beteg bekerült a rendszerbe onnantól kezdve szakápolói felügyeletet kap. Tehát ha valakit a triázsolás során a 4-es kategóriába soroltak be, akkor egy órán belül kerül sor az orvosi vizsgálatra, amennyiben a beteg állapota idő közben romlik, újratriázsolják, így előbb sorra kerülhet. 

A teljes beszélgetés: 
ECHO TV - A nemzet hangja - Jó reggelt!
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ