Cropped landscape
Sport
"Akinek nincsenek elérhetetlen céljai, az az elérhetőt sem éri el" (Célfotó, Teljes adás)
2019-01-2405:41
Kétszeres fedett pályás Európa-bajnok távolugró, de további három ezüst- és egy bronzérmet is nyert ebben a "műfajban". 1978-ban, Milánóban nyert először, majd öt évvel később Budapesten, az azóta leégett Budapest Sportcsarnokban, öt centivel megelőzve Pálóczi Gyulát. Három olimpián járt. 1980-ban, Moszkvában országos csúccsal negyedik lett, mindössze öt centivel maradt le a dobogóról. 1988-ban, Szöulban hatodik lett, de még kijutott a '92-es barcelonai ötkarikás játékokra is.
 Az első szabadtéri világbajnokságon, Helsinkiben ugyanannyit ugrott, mint a harmadik helyezett amerikai Mike Conley, de a második legjobb kísérlet nem az ő javára döntött. Ma a TF atlétikai tanszékét vezeti és edző. 

Edzésnaplója szerint elérhetetlen céljai voltak, de még az elérhetőt sem engedték neki, hogy elérje. Pedig az 1984-es Los Angeles-i olimpiára éremesélyesként utazhatott volna, ha nincs a politikai bojkott. A legendás amerikai Carl Lewist persze nem tudta volna legyőzni, de az ausztrál Honeyt vagy az olasz Evangelistit jó eséllyel megverhette volna. Ma is tehetetlen düh fogja el, ha '84 szóba kerül, a formaruháját is szétvágta, sőt... abba akarta hagyni szeretett sportágát. 

A testnevelő tanár meghatározó egy élsportoló életében. Ballagó Józsefnél nyerte meg az úttörő olimpia országos döntőjét, később Paulinyi Jenőnél pallérozódott a budai sporttagozatos Petőfi Gimnáziumban. Schulek Ágostonnál pedig végképp a távolugrást választotta a rúdugrással szemben. A sokoldalú képzésnek hála nem "égett ki" korán. 824 centis fedett pályás és 830 centis szabadtéri országos csúcsát mind a mai napig nem döntötték meg, pedig mindkettő már több mint harminc éve született. 

A Célfotó legutóbbi adásában a távolugró Szalma Lászlóval beszélgettem.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ