Cropped landscape
Belföld
Sneider Tamás, Jobbik-elnök náci karlendítéses botrányának előzményei
2019-01-2710:31
Melyek voltak a legsúlyosabb antiszemita botrányok az elmúlt két évtizedben? Hogyan jutottunk el Sneider és neje néhány napja kirobbant botrányáig? Kik vették korábban a bátorságot, hogy a Sneider házaspárhoz hasonlóan a hazai zsidóságot meggyalázzák méltóságukban? Összeszedtük a legsúlyosabb botrányokat.
Zuschlag János a Terror Háza előtt viccelődött a holokauszt áldozatain

Mint emlékezetes, 2004. októberében a holokauszt áldozatainak emlékére rendezett, akkor még Fiatal Baloldal nevű, ifjú szocialista tüntetésen vetemedett arra az akkori MSZP-s országgyűlési képviselő Zuschlag János, hogy a holokauszt áldozatain és azok szenvedésén viccelődjön.
A fenti felvétel tanúsága szerint Marsovszky Balázs odafordult Zuschlaghoz, és azt magyarázta neki, hogy "hideg van", majd a holokauszt áldozataira utalva hozzátette:gondold el, hogy ebben az időszakban milyen hideg volt szeren..., szegény embereknek.Zuschlag erre nevetve vágta rá:á, nekik már nem volt hideg.Marsovszky ezt követően lehülyézte Zuschlagot, akit azonban ekkor már jóval inkább Arató Gergely akkori államtitkár kocsija és sofőrje érdekelte jobban.

Az ízléstelen beszélgetést a kamera rögzítette.

Ifjabb Hegedűs Lóránt a „galíciai jöttmentek kirekesztésének fontosságáról” beszélt 

Szintén 2004-es hír, hogy Hegedűs Lóránt, a jobbikos politikus református lelkész férje, korábban azt mondta, hogy a magyarság ki van rekesztve a legfontosabb döntési pozíciókból, és a zsidóságot ki kell rekeszteni:

a hazai zsidóságot, az úgynevezett galíciai jöttmenteket ki kell rekeszteni, mert különben ők lesznek azok, akik kirekesztenek bennünket.
Hegedűs korábbi álláspontját kérdésre egy rádióműsorban újfent megerősítette:

Természetesen minden egyes szavamat fenntartom.Abban a pillanatban, amikor úgy fogom vélni, hogy a magyarság a társadalom és közakaratképzés legdöntőbb pozícióiból nincsen kirekesztve ebben az országban, akkor természetesen elgondolkodom azon, helyes-e amit eddig fenntartottam” – hangzott a válasz.

Vona Gábor se volt mindig ilyen jólfésült

A korábbi pártelnök, Vona Gábor korábban már a Spinoza Házban vezekelt, és mára már inkább baloldalra hajló vlogger srácnak adja ki magát, aki szívesen simizik kutyát-macskát. És ha nem lenne ilyen jó a memóriánk, talán el is hinnénk neki a békés, porszívóügynök látszatot.

Azonban Vona nem volt mindig ilyen jólfésült, szofisztikált beszédű, karcsúsított öltönyben járó „úrifiú”.  

Korábban, még Jobbik-elnökként többek közt arról beszélt, hogy ha kiderülne róla, hogy zsidó, akkor lemondana a pártelnöki pozíciójáról.

Ha kiderülne rólam, hogy zsidó vagyok, akkor lemondanék a Jobbik elnöki tisztségéről, és tagként segíteném tovább az ügyet
- mondta még 2013-ban.

De szintén 2013-ban azt üzente Ilan Mór izraeli nagykövetnek: visszataszítónak tartom bármely nép vagy nemzet világuralmi törekvéseit. A zsidóságét is. És az ön viselkedésében ezt az arroganciát látom.

De kicsit még jobban visszamenve az időben, emlékezetes volt az a nem éppen kedves gesztusa, amikor Betlen János műsorvezetőt élő adásban küldte el Izraelbe.

De arra is érdemes visszaemlékezni, amikor a külföldiek földszerzéséről volt szó, a moratórium lejárta idején, és a pártelnök egy „Herr Salamon" nevű német állampolgár példájával mutatta be, hogy a Jobbik milyen feltételekhez kötné a „Salamon” földszerzését.
Gyöngyösi a zsidókat listázta volna a Parlamentben, de Izrael államot sem szerette

Mint emlékezetes, a ma már a magyar és az európai baloldalnak is erőteljesen udvarló Gyöngyösi Mártonnak is sikerült botrányt okoznia szélsőséges nézeteivel.


A leghíresebb eset az volt, amikor 2012-ben a zsidók listázásának szükségességéről beszélt a Parlamentben. Az esetből - jogosan - óriási, nemzetközi botrány lett.
De Gyöngyösi nem sokat dicsérte Izrael államot sem, Vonához hasonlóan számos Izrael-ellenes tüntetésen szólalt fel.

Az alábbi videóban, 2014-ben kifejtette, hogy szerinte „Izrael egy terrorállam, agresszor”.
Kulcsár Gergely többször is lebukott az antiszemitizmusával

Kulcsár Gergely volt az a jobbikos politikus, aki beleköpött a zsidó áldozatok emlékére felállított Duna-parti cipőkbe. De ő volt az is, aki a náci horogkeresztekből összerakott üdvözlőlevelet küldött a párttársainak újév alkalmából.

A fenti Duna-parti kép mellé a parlamenti képviselő a következő szöveget írta:Ma délután egy kis feltöltődésre vágytam, ezért meglátogattam a Duna parton, a képen látható vidám helyet. A kép a cipőbe köpés után készült. Mindenkinek ajánlom, hogy ha szomorú vagy fáradt, látogasson el ide, meg jön a kedve folytatni a munkát, amit őseink sajnos nem fejeztek be!

Kulcsár újabb botrányt azzal okozott, hogy egy horogkereszt formájú üdvözletet küldött körbe a jobbikos kollégáinak.

Az külön abszurd, hogy a mostani pártvezetés épp most szeretné újra csatasorba állítani az antiszemitizmusával lebukott Kulcsárt.  

Botrány a XIII. kerületben

2015-ben az angyalföldi Jobbik is bizonyította, hogy antiszemita bunkó nemcsak országos, hanem helyi szinten is lehet az ember. A kísérletet Benke László, XIII. kerületi önkormányzati képviselő mutatta be.

Egy önkormányzati testületi ülésen találta meg ehhez a kellő alkalmat, amelyen a 92 éves korában meghalt Schweitzer Józsefre emlékeztek.

Benke egyedüliként ülve maradt a teremben, egyértelművé téve, hogy neki nincs miért főt hajtania egy országos főrabbi, nem mellékesen Széchenyi-díjas tudós emléke előtt.

Benkét sokan támadták, nem úgy a Jobbik vezetése, az élen Vona Gáborral, aki azonnal a védelmére sietett: Benke csupán a magánvéleményének adott hangot, és egyébként is, a hazai zsidók meg a magyarokat gyűlölik. Benke a mai napig a helyi Jobbik irodában tartja a fogadóóráit a XIII. kerület hivatalos honlapja szerint.

Janiczak és a Hitler-hasonmás

Országos botrány lett abból is, hogy Janiczak Dávid, Ózd jobbikos polgármestere egy Hitler-hasonmással fotózkodott.

A városvezető azzal érezte elháríthatónak a kritikát, hogy ha egy Elvis Presley- vagy egy George Bush-hasonmással fut össze, velük is fotózkodik.

Szávay István is lebukott a zsidózással decemberben

De nem kell évekre visszamenni az időben, hiszen, mint emlékezetes tavaly decemberben közölte a Hír TV azt a hangfelvételt Szávayról, amin arról beszélt, hogy egy szórakozóhelyen nácinak nevezték őt: Beszólt, hogy náci bűz van. Én meg leütöttem, hogy büdös zsidó! Pakk!Arról is beszélt,Egy igazi, ilyen kampós orrú rohadék volt.
Szávay elismerte, hogy ő hallható a hangfelvételen, de azt tagadta, hogy megütött volna egy nőt. Az eset hatására azt ígérte, hogy visszaadja a mandátumát december végével, azonban ezt még továbbra sem tette meg. A párttársak pedig továbbra is falaznak neki.

Nem zárták ki az antiszemitákat

Nagy port kavart még 2016 végén a hazai közéletben, amikor Vona Gábor és Mirkóczki Ádám hanukai jókívánságokat küldött a hazai izraelita felekezetek vezetőinek. A köszöntés után a vecsési alapszervezet vallásgyalázó posztot tett ki a Facebookra.

A Vona által nyilvánosan emlegetett kizárás végül nem történt meg, megrovásra enyhült.

A párt ezzel jelezte, hogy továbbra is megtűri soraiban az ezért felelős személyeket. Az eset is bizonyította, hogy a bukott pártelnök csak egy bizonyos szintig vállalta a konfrontációt a radikális szárnnyal. Azaz, a Jobbikban mindig megúszták az antiszemiták.

Pörzse „lejátszaná”

2014 februárjában Pörzse Sándor – a Barikád volt főszerkesztője, Vona stábjának a korábbi tagja – az esztergomi zsinagógában azt mondta, hogy...egyszer már úgy lejátszhatnánk ezt. Nem? Tényleg, Ők nem szeretnek minket, mi nem szeretjük Őket... És ahogy ez nagyapáink idejében volt. Nem? Na, jó, nem is volt ekkora szájuk...

Sneider „Roy” Tamás szkinhedvezérként tevékenykedett Eger környékén

Mint ismeretes, a pártelnöktől sem álltak távol a szélsőséges nézetek, hiszen Sneider Tamás a kilencvenes évek elején a Nemzeti Ifjak Egyesületének vezetője volt, ami valójában skinhead csoport volt.

A nyolcvanas évek végén, kilencvenes évek elején az úgynevezett skinhead mozgalom volt a nemzeti radikalizmus külső megnyilvánulási formája. Ebben az egriek mind fizikai, mind szellemi tekintetben az élen jártak – nyilatkozta korábban Sneider.
Az akkor még Roy néven ismert politikus ellen 1992-ben vádat is emeltek, mert megvert egy cigány férfit.

Néhány napja robbant az újabb bomba Sneider esküvői videójáról

De néhány napja került nyilvánosságra az a hír, hogy náci karlendítéssel pózolt esküvői fotózásán Sneider felesége. A HírTV birtokába jutott felvételek szerint Sneider Tamásék lakodalmán voltak rasszista és homofób viccelődések is.
Az eseményen megjelentek a párt vezető személyiségei – számolt be az esetről a Hír Televízió este hét órás híradója.

A két évvel ezelőtti felvételeken Sneider Tamás felesége, a Jobbiknak dolgozó jogász kétszer is a hitleri köszöntéssel pózolt a fotósoknak.Az első karlendítés után jelezte a jelenlevőknek, hogy nem bánta meg a mozdulatot, és férje nyakában ülve még kétszer megismételte azt – derült ki a híradóból.

Nehéz a hangját utánozni ennek a bu..nak– egy másik, a Hír TV-hez került felvételen pedig az látható, hogy Sneider Tamás és neje remekül szórakozott, amikor a lakodalomban egyik barátjuk egy ismert televíziós műsorvezető állítólagos nemi identitásán viccelődött.

A paródiát előadó vendég, az afrikai származású Fekete Pákót, - ahogy gúnyoson fogalmazott -, Sneider Tamás „kedvencét” is utánozta, nagy sikert aratva.Ők voltak még akkor ez a vendégmunkás, te hogyan mondtad? Ez a ni..er kö..ög.– hangzik el a felvételen.

Az esküvőn a párt vezérkara is megjelent, ott volt Vona Gábor akkori elnök, Mirkóczki Ádám pártszóvivő és Szabó Gábor pártigazgató is.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ