Cropped landscape
Belföld
ÁSZ: A Jobbik és Gyurcsányék is tiltott támogatást fogadtak el a kampány során
2019-01-3117:54
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a 2018-as országgyűlési választás kampánypénzeinek ellenőrzése során a Demokratikus Koalíciónál (DK), a Jobbiknál, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnál (MKKP) és az MSZP-Párbeszédnél tárt fel szabálytalanságokat - írja a 888.hu.
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) közleménye alapján a Gyurcsány-féle DK és a Jobbik tiltott támogatást használt fel kampánya finanszírozására, az MSZP-Párbeszéd pedig a kampány költségeire vonatkozó korlátozás betartása tekintetében nem volt átlátható és elszámoltatható.

Az ÁSZ adatai szerint a Fidesz-KDNP 873,7 millió forintot, a Jobbik 996,3 milliót, az LMP 671,3 milliót, az MSZP-Párbeszéd 411,4 milliót, a DK 262,2 milliót, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 192,1 milliót, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata pedig 112,1 millió forintot használt fel a 2018-as választási kampányban költségvetési és egyéb forrásból.

Az ÁSZ ellenőrzése azt is megállapította, hogy az országgyűlési képviselethez jutott egyéni jelöltek a választási kampányra juttatott központi költségvetési támogatást szabályszerűen használták fel, az elszámoltathatóságot biztosították.

A számvevőszék a DK esetében feltárta, hogy a párt a számviteli törvény és a kampánytörvény előírásai ellenére nyilvántartási rendszerét nem részletezte tovább oly módon, hogy abból a kampánytámogatás szabályszerű felhasználását igazoló adatok rendelkezésre álljanak. A DK a párttörvény előírását megszegve – jogi személytől kölcsönszerződés alapján – nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásként a piaci ár alatt vett igénybe szolgáltatást, 430 ezer forint kamatkülönbözetként tiltott támogatást fogadott el.

A vizsgálat szerint a Jobbik a választási kampány költségeire vonatkozó korlátozás betartása tekintetében nem volt átlátható és elszámoltatható. Az ÁSZ megállapította, hogy a Jobbik számviteli nyilvántartása nem támasztotta alá a 2018 júniusában nyilvánosságra hozott elszámolását, ugyanis a párt a bevételek között saját forrásként feltüntetett 171 millió forintból 52,1 milliót számviteli bizonylattal nem tudott igazolni. A Jobbik a kampánytörvényt megsértve az elszámolásában a kampánykiadásai forrásaként 84,3 millió forint összegben nem valós bevételeket, hanem hitel megnevezéssel tartozásokat és szállítói kötelezettségeket jelölt meg, amelyek nem képezhették a választási kampányra fordított kiadásainak forrását – közölte az ÁSZ.

A számvevőszék szerint mindezek alapján Jobbik 136,4 millió forint tiltott támogatást fogadott el.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) esetében a vizsgálat feltárta, hogy a párt a jelölőszervezetnek járó költségvetési támogatást nem szabályszerűen használta fel, mivel a felhasználást számviteli bizonylatok nem támasztották alá. Az MKKP a választási kampány költségeire vonatkozó korlátozás, illetve a tiltott támogatásra vonatkozó finanszírozási tilalmak betartása tekintetében nem volt átlátható és elszámoltatható, mivel a választásra fordított állami és más pénzeszközök, anyagi támogatások összegét, forrását és felhasználását számviteli bizonylatokkal nem igazolta – közölte az ÁSZ.

Az Állami Számvevőszék vizsgálata szerint az MSZP-Párbeszéd a választási kampány költségeire vonatkozó korlátozás betartása tekintetében nem volt átlátható és elszámoltatható, mivel a Párbeszéd a kampányköltségei átláthatóságát és elszámoltathatóságát nem biztosította. Az MSZP a tiltott támogatásra vonatkozó finanszírozási tilalmakat betartotta, és az egyéni jelöltek által a párt javára lemondott költségvetési támogatás felhasználása is szabályszerű volt.

Az ÁSZ a Fidesz-KDNP és az LMP esetében nem tárt fel szabálytalanságot: az ellenőrzés szerint ezek a pártok a jelölőszervezetnek járó költségvetési támogatást szabályszerűen használták fel, a választási kampány költségeire vonatkozó korlátozást és a tiltott támogatásra vonatkozó finanszírozási tilalmakat betartották. A Fidesz-KDNP egyéni jelöltjei nem mondtak le a pártjuk javára a költségvetési támogatásról, az LMP esetében pedig az egyéni jelöltek által a párt javára lemondott költségvetési támogatás felhasználása szabályszerű volt.

Az ÁSZ megállapította azt is, hogy a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata a nemzetiségi lista alapján járó költségvetési támogatást szabályszerűen használta fel és a választási kampány költségeire vonatkozó korlátozást betartotta.

A számvevőszék közleménye kitér arra is, hogy az ellenőrzés során megállapított tiltott támogatás jogkövetkezményeiről tájékoztatták a DK és a Jobbik elnökét, valamint a Magyar Államkincstár elnökét is. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt esetében az ÁSZ kezdeményezte a Magyar Államkincstárnál a párt költségvetési támogatásának felfüggesztését, továbbá az ellenőrzés során feltárt tényeket továbbítja az ügyészségnek.
DK: Csak egy "apróságba" kötött bele az Állami Számvevőszék a DK gazdálkodásában

A Demokratikus Koalíció szerint "csak apróságba tudott belekötni" az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az ellenzéki párt gazdálkodásának vizsgálatakor.


Sebian-Petrovszki László, a párt igazgatója az MTI-hez eljuttatott reagálásában azt írta, az ÁSZ szerint a DK egy kölcsönszerződés alapján 430 000 forint értékű be nem vallott előnyt szerzett, és ezt az összeget, valamint ezzel azonos mértékű büntetést kell fizetnie. A DK szerint ez hazugság, ezt jelezték is az ÁSZ felé, ugyanakkor a párt kifogásolja, hogy az "európai jogállamokban elképzelhetetlen módon az ÁSZ döntéseivel szemben senki nem élhet jogorvoslattal".

„Reméljük - ha másra nem is - ez a büntetés legalább arra alkalmas volt, hogy az ÁSZ bizonyítsa Orbán Viktor iránti hűségét" - írta a pártigazgató a közleményben. Közölte továbbá, hogy büszkék az átlátható működésre, amely "mindössze ennyi örömöt tett lehetővé az ÁSZ vezetőinek".


Jobbik: szabályszerű volt a kampánypénzek elszámolása

A Jobbik - az Állami Számvevőszék (ÁSZ) megállapításaival szemben - szabályszerűnek tartja a kampánypénzekkel való elszámolását.


A Jobbik közleményében az áll: az ÁSZ jelentéstervezetében szereplő "vádakra" egy héttel ezelőtt elküldték válaszlevelüket és az ahhoz tartozó 624 oldalnyi pénzügyi mellékletet. Azt írták: az iratanyagból világosan kiderül, hogy az ÁSZ által ismeretlennek minősített 52,1 millió forintnyi saját forrás a párt 2017. évi maradványösszege. A tényt igazoló bankszámlakivonatokat, egyenleg-igazolásokat és főkönyvi kivonatokat csatolták. Összességében a Jobbiknak 2017. december 31-én 138,5 millió forint állt rendelkezésére, amely jóval több, mint az ÁSZ által hiányolt 52,1 millió forint. Úgy folytatták: szerintük "még ennél is abszurdabb" a 84,3 millió forintnyi szállítói hiteltartozás ügye, amely ugyanis két állami intézménytől származik, a Magyar Posta Zrt.-től és a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV). 

Részletezték: a postával szembeni tartozásuk továbbra is fennáll, sőt, azt a posta kereseti úton, bíróság előtt érvényesíteni is kívánja. Az erről szóló keresetlevelet a jelentéstervezetre adott válaszhoz csatolták. A NAV-val szembeni tartozás a Facebook-hirdetések után fizetendő áfa összegéből adódik. "Valójában persze a NAV sem támogatta a pártot" - írták -, hiszen az adóhatóság által elfogadott, a válaszhoz szintén csatolt részletfizetési kérelemből kiderül, hogy azt a Jobbik 2020-21-ben fogja rendezni. 

Kiemelték: az "abszurd döntés" miatt veszélybe került a Jobbik európai parlamenti kampánya, hiszen a korábbi, általuk szintén vitatott, jelenleg Strasbourgban tárgyalt büntetés miatt a párt csődközeli állapotba kerülhet.

888.hu, MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ