Cropped landscape
Sport
Neve egyet jelent a legújabb kori magyar olimpiai mozgalommal (Célfotó, teljes adás)
2019-01-3115:25
Kétszeres olimpiai bajnok és kétszeres világbajnok. 1968-ban, Mexikóvárosban Kulcsár Győzővel, Nemere Zoltánnal, Fenyvesi Csabával és B.Nagy Pállal lett olimpiai bajnok a párbajtőr-válogatott tagjaként. Négy évvel később, Münchenben már Erdős és Osztrics vívott Nemere és B. Nagy helyett, de a csapat így is aranyérmet nyert.
1983-ban a MOB-főtitkára lett, majd '89-től huszonegy éven át a független Magyar Olimpiai Bizottság első elnökeként dolgozott. 1983-ban bekerült a Nemzetközi Olimpiai Bizottságba, amelynek a mai napig tagja. 2001-ben harcba szállt az elnöki posztért is, de a belga Jacques Rogge-ot nem győzhette le.

Kulcsár már az egyéni aranyát ünnepelte Nemerével, de a csapatverseny még hátra volt. Az esti sörözésbe pedig az ötkarikás "újoncok" is beszálltak, hogy senki ne igya túl magát... A szovjetek elleni döntő aztán másnap nem indult jól, hiszen már 3-1-re vezetett az ellenfél, amikor ő beállt és legyőzte Nyikancsikovot. Ez a csörte jelentette aztán a fordulópontot, és Tokióhoz hasonlóan ismét a magyar himnusz csendülhetett fel a férfi párbajtőr csapatversenyének eredményhirdetésekor. Feleségével, Makray Katalinnal - aki 1964-ben ezüstérmes lett felemás korláton - ma is késhegyre menő vitákat folytatnak, hogy mi ér többet: két csapatban szerzett arany vagy egy alapsportágban, egyéniben nyert ezüst. Három lányát kell győzködnie, hogy az ő oldalára álljanak. 

A Célfotóban a Nemzet Sportolójával, Schmitt Pállal Kalapos Mihály beszélgetett.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ