Cover
Külföld
Demkó Attila: Maduro bukásán Kína és Oroszország is hatalmasat veszíthet
2019-02-0121:40
Kétmillió százalékos infláció, állandósuló élelmiszer- és gyógyszerhiány, politikai válság. Ez ma Venezuela, amely a világ legnagyobb olajtartalékán ül. Az emberek menekülnek, szenvednek, a háttérben pedig Amerika és Oroszország csatázik. A témában Demkó Attila külpolitikai szakértő volt az ECHO TV Napi aktuális című műsorának a vendége. 
A venezuelai Nicolás Maduro elnök főbűne, hogy tönkretette Dél-Amerika legnagyobb és legerősebb olajgazdaságát. Egy szocialista utópiának indult és rémálom lett belőle. Az elmúlt évtizedekben az egyik legszegényebb ország lett Venezuela, egy eleve nem túl gazdag kontinensen. Az állam ma már az alapvető funkcióit sem képes ellátni – fejtette ki Demkó Attila. 

Venezuela a világ legnagyobb olajkészletén ül, amely nagyobb a szaúd-arábiainál. Nem olyan könnyen termelhető ki és nem olyan értékes, de akkor is a világ legnagyobb olajkészlete, amelyben nem csak Amerika, hanem Oroszország és Kína is érdekelt. Hárman versenyeznek ezért a hatalmas olajkészletért – tette hozzá a külpolitikai szakértő. 

Velkovics Vilmos kérdésére reagálva elmondta: Maduro, elődje Hugo Chávez embere volt, de a nagyhatalmak közül Kínának és Oroszországnak is tett gesztusokat az utóbbi időben. Mindkét országnak hatalmas befektetései vannak Venezuelában, és most Maduro esetleges bukásával kétségessé vált, hogy ki tudják-e venni a pénzüket. 

Demkó Attila szerint a főkérdés most az, hogy Kína és Oroszország meg tudja-e menteni a befektetését úgy, ha Maduro megbukik és egy Amerika és a nyugati világ felé nyitottabb elnöke lesz Venezuelának. Itt sok tízmillió dollárról van szó, amely mindkét országnak nagy tétel, nem beszélve az arcvesztésről – fűzte hozzá. 
Teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ