Cropped landscape
Külföld
Orbán Viktor: Pozitív és őszinte tárgyaláson vagyunk túl
2019-02-0714:44
A pozsonyi várban tanácskoztak a visegrádi országok kormányfői, valamint meghívták a német kancellárt, Angela Merkelt is. A kormányfők tárgyalását követően  Orbán Viktor elmondta, egy pozitív és őszinte tárgyaláson vannak túl. A visegrádi országok és Németország csúcstalálkozóján tartott sajtótájékoztatón a magyar miniszterelnök kijelentette: a V4-ek különösen Németországgal együttműködve jelentik ma az európai gazdaság növekedési motorját, ezzel a teljesítménnyel pedig Európa magját.
Egy pozitív és őszinte tárgyaláson vagyunk túl, ennek az az oka, hogy a közös történelmi siker mindig felülírja a jelenkor vitáit. Ma itt az Európai Unió magállamai találkoztak - jelentette ki Orbán Viktor. 

A magyar miniszterelnök szerint Európa magját azok, az országok adják, amelyek teljesítményükkel kiemelkednek. Többek között, ha megnézzük az exportot, a munkanélküliséget, a bankrendszert, a strukturális fejlesztéseket, akkor ma itt Európa magállamai vannak jelen. 

A V4-ek különösen Németországgal együttműködve jelentik ma az európai gazdaság növekedési motorját 
- húzta alá.

Abban mindannyian egyetértünk, hogy erős Európát akarunk és ezért együtt akarunk dolgozni a jövőben - jelentette ki a magyar miniszterelnök. Hozzátette, nem tudni, milyen lesz az unió a parlamenti választások után, de egy dologban biztos vagyok: nem olyan, mint eddig volt. Az, hogy milyen irányba változik, azt majd az európai polgárok döntik el. 

Lehet vitatkozni a demokráciáról, de a „démoszt”(nép) nem lehet kihagyni. Ha figyelmen kívül hagynánk az európai polgárok akaratát akkor nem Európai Uniót építenénk, hanem egy birodalmat - magyarázta. 

Orbán Viktor az ülésen azt javasolta, minden nagy horderejű döntéssel várják meg a májusi EP-választást, a polgárok döntését és utána folytassák az együttműködést a V4-ek és Németország között. 

A magyar miniszterelnök újságírói kérdést követően, azt javasolta mindenki olvassa el az Európai Bizottság legutolsó jelentését, ami arról szól, hogy közvetlenül a Brüsszel által szétosztott dotációkkal mi a helyzet. Azt fogják látni minden egyes mutatóban, 

a magyar számok és a V4-es számok jobbak, mint a Bizottság saját számai. 
Orbán Viktor "V4+Németország csúcs Pozsonyban. Teljesítményünk alapján mi vagyunk Európa magállamai" címen egy videót is közzétett közösségi oldalán:
ECHO TV - A nemzet hangja 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ