Cropped landscape
Külföld
Bertha László: Megkerülhetetlenné válik a V4-es szövetség
2019-02-0808:15
Egyre hangsúlyosabb a V4-országok szerepe. Ezt bizonyítja Angela Merkel közeledése a visegrádi négyekhez - mondta a Századvég Alapítvány elemzője az ECHO TV Jó reggelt! című műsorában. Bertha László a rendhagyó pozsonyi V4-csúcsról szólva kifejette: migráció kérdésben teljes az egyetértés a V4-ek között, ahogyan a kormányfők azt is egyhangúan rögzítették: meg kell várni a nagy döntésekkel a májusi EP-választást.
Pozitív hangvételű találkozó volt a visegrádi négyek és Németország között. A kormányfők által tárgyalt témák egyik fontos eleme a közös migrációs terv volt, amely hosszútávon fékezné meg illegális migrációt. A marokkói program lényege, hogy helyben állítsák meg az Európába induló tömegeket és segítsenek az embereknek. A részletek majd a következő hetekben válnak nyilvánossá – mondta el Tóth Kriszta kérdésére Bertha László. 

Az, hogy Angela Merkel pár hete a francia elnökkel, Emmanuel Macronnal írt alá együttműködést most pedig a V4-országokkal találkozott a Századvég Alapítvány elemzője szerint azt bizonyítja, hogy a V4-ek szerepe egyre inkább megnőtt az Európai Unióban. Ezek a tagországok a migrációs válság kirobbanása után egyre szorosabbra fűzték egymással a viszonyt. A visegrádi négyek Németországgal kiegészítve az EU magállamait is képezik gazdasági szempontból, hiszen a legjobban teljesítő országok az EU-ban. 

Magyarul, Európának egyfajta motorjaként funkcionálnak - fogalmazott az elemző. 
Láthatóan ezért is fontos a német kancellár számára a V4-kel való szövetség és párbeszéd kialakítása - tette hozzá.

Angela Merkel is valószínűleg tisztában van azzal, hogy Franciaország nem mindig megbízható partner, illetve nem teljesen biztos Emmanuel Macron pozíciója sem – utalt az elemző a francia elnök elleni tüntetéshullámra Franciaország-szerte.

A V4-es országok kormányfői Orbán Viktorral egyetértésben rögzítettek, hogy a nagy döntésekkel meg kell várni a májusi EP-választást. Bertha László szerint is ez a logikus a lépés, mert átrendeződés látszódik. Azt nem tudni, hogy milyen irányba mozdul majd el az Európai Unió, de a közös migrációs terv csak akkor jöhet létre, ha egy olyan Európai Parlament alakul május után, amelyik elszánt az illegális migráció megállításában - mondta. 

Az elemző szerint hangsúlyos kijelentése volt a magyar miniszterelnöknek, amikor azt mondta: 
lehet vitatkozni a demokrácia milyenségéről - liberális, illiberális vagy éppen keresztény -, de az biztos, hogy a demokrácia képletéből a démoszt nem lehet kihagyni. Ha figyelmen kívül hagynánk az európai polgárok akaratát, akkor nem Európai Uniót építenénk, hanem egy birodalmat, és visszajutnánk oda, ahonnan három évtizeddel ezelőtt elindultunk, és mi az ellen lázadtunk fel 30 éve, hogy egy birodalmi központnak az ukázait kellett végrehajtanunk.
Hozzátette: ez a kettő gyakorlatilag összefügg. A démosz alatt azt kell érteni, hogy az emberek döntsenek az Európai Unióban, a változások a polgárok megkérdezésével történjenek.

Ez korábban nem történt meg pl. a migráció esetében – fűzte hozzá Bertha.

Nagyon fontos, hogy az EU egy olyan irányba mozduljon el, amely hallgat az emberek véleményére, az emberek érdekét követi, nem pedig ideológiai missziót hajt végre, ahogyan azt Jean-Claude Junckerék tették - fogalmazott az elemző.
Németországban is óriási vitákat kavart a migráció, amely mind a kormányzó CDU és Angela Merkel népszerűségében megmutatkozott. Látszik, hogy a német kancellár most ezen a téren is próbál irányt váltani, illetve folyamatosan módosítani az eddigi migrációs politikáján. A CDU új elnökének, Annegret Kramp-Karrenbauernek is az egyik célkitűzése, hogy újra gondolják a német migrációs tematikát. 

Az elemző arról is beszélt: jelenleg számos válságot él át az Európai Unió kezdve a Brexittől a migráción át egészen a gazdasági válság fenyegetéséig. Fel kell készülni, hogy elkerülhetőek legyenek a nagyobb megszorítások - hangsúlyozta. 

Teljes beszélgetés: 
ECHO TV - A nemzet hangja - Jó reggelt!
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ