Cropped landscape
Külföld
Egyre türelmetlenebb az amerikai-mexikói határon várakozó migránskaraván
2019-02-0815:40
A héten új migránskaraván érkezett a határra, de sokan közülük inkább már most hazamennének. Ez azt jelentheti, hogy otthon nincsenek veszélyben, csak a jobb élet reményében szeretnének bejutni az Egyesült Államokba.
Egy újabb migránskaraván érkezett az amerikai-mexikói határra. A körülbelül 1600 fős karaván egyelőre a mexikói Piedras Negrasban várakozik. A helyi hatóságok egy üzemen kívüli gyártelepen rögtönöztek nekik ideiglenes szálláshelyet. A két ország közötti határt ezen a szakaszon a Rio Grande folyó jelenti, amely felett híd köti össze Piedras Negrast és a texasi Eagle Passt.
 
Trump a biztonság kedvéért már 250 katonát vezényelt Texasba. A híd amerikai oldalán pajzsokkal felszerelkezett rendőrök állnak, hogy megakadályozzák a törvénytelen bejutást az Egyesült Államokba. Közben a mexikói rendőrség és hadsereg emberei körbevették a gyártelepet, és nem engedik ki onnan a migránsokat, nehogy tömegével meglóduljanak és áttörjenek a hídon.

A migránsok már a negyedik napjukat töltik az amerikai-mexikói határon, de a helyszíni beszámolók szerint már most kezd elfogyni a türelmük, egyre feszültebb a helyzet. Pedig az Eagle Pass-i tisztviselők naponta csak tizenkét-tizenöt menedékkérő adatait tudják feldolgozni, így sokaknak még hónapokon keresztül várniuk kell.
 
Az illegális bevándorlók közül emiatt már többen azt kérték, hadd térhessenek vissza hazájukba. Ezt főleg a hondurasiak egy csoportja követelte. Úgy látszik, nincsenek olyan nagy veszélynek kitéve a hazájukban, mint ahogy azt állítják, hiszen inkább visszatérnének otthonukba, mintsem néhány hónapot várjanak, míg elbírálják a menekültkérelmüket.
 
Azok a migránsok, akik nem rendelkeznek mexikói a humanitárius vízummal, tényleg nem hagyhatják el a szállót. Akik viszont rendelkeznek ilyen dokumentummal, azoknak a hatóság emberei segítenek eljutni a helyi boltba vásárolni és elviszik őket a 8 kilométerre arrébb lévő határra is, hogy benyújthassák menekültkérelmüket az Egyesült Államokba.

A nicaraguai migránsok bizakodóbbak, mint a hondurasiak. Egy nicaraguai mérnökinformatikus szerint őket szívesen látják az Egyesült Államokban. Megjegyezte, hogy ő azt sem bánja, hogy a szállón kell várakozniuk, hiszen kint veszélyes lehet, elrabolhatják őket a bűnbandák, de bent biztonságban érzi magát. A férfi egyébként Hondurasban hagyta a feleségét és a gyerekeit, ezért nem akarta vállalni a nevét, nem szeretné, ha a családjának problémái adódnának emiatt.
 
Az amerikai belbiztonsági minisztérium januárban életbe léptette a "Maradj Mexikóban" című intézkedéscsomagot. Donald Trump régóta meg szerette volna változtatni azt a rendszert, amelyet ő csak az "elfogás és elengedés" rendszerének nevezett, vagyis hogy a határsértőket elfogják, menedékkérelmet adnak be, és elengedik őket, akik ezután az Egyesült Államokban várhatják ki, amíg az ügyüket elbírálják. Sajnos a tapasztalatok szerint az elfogott, majd szabadon bocsátott illegális migránsok elsöprő többsége eltűnt valahol az Egyesült Államokban. Mindemellett az előző rendszer túl nagy terhet rótt az amerikai bürokráciára, ráadásul egyre több migráns érkezik családostul El Salvadorból, Hondurasból és Guatemalából az Egyesült Államokba. Ezért volt szükség a változtatásokra. Tavaly 93 ezer migráns adta be menekültkérelmét csak a déli határon, de jelenleg több mint 800 ezer menekültkérelem elbírálása van folyamatban, a végső döntés meghozása akár évekig is eltarthat.

888.hu
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ