Cropped landscape
Külföld
Izland, Liechtenstein és Norvégia megegyezésre jutott Nagy-Britanniával a megállapodás nélküli kilépés esetéről
2019-02-0815:12
Megegyezésre jutottak az Európai Gazdasági Térséghez (EEA) és az Európai Szabadkereskedelmi Társuláshoz (EFTA) tartozó Izland, Liechtenstein és Norvégia az Egyesült Királysággal abban, hogy a tartósan a másik fél területén tartózkodó állampolgáraikat milyen jogok illetik meg egy esetleges megállapodás nélküli Brexit esetén - közölték hivatalos norvég és izlandi források pénteken.
A megállapodás biztosítja, hogy az említett - Európai Unión kívüli - országok Nagy-Britanniában élő állampolgárai, illetve az Izlandon, Liechtensteinben és Norvégiában élő britek jogai akkor is érvényben maradnak, ha a London és Brüsszel közti tárgyalásokon nem tudnak megállapodni az Egyesült Királyság uniós kilépésének részleteiről, és a brit tagság megállapodás nélkül szűnik meg.

Az egyezségről szóló hírt a norvég és az izlandi kormány hivatalos közleményben is megerősítette.

Nagy-Britannia és Norvégia 2018-ban már kötött egy hasonló egyezséget, a mostani azonban már számol a megállapodás nélküli Brexit forgatókönyvével is.

Tor Mikkel Wara norvég igazságügyi miniszter közleményben reményét fejezte ki, hogy Nagy-Britannia rendezett körülmények között válik ki az EU-ból, hozzátette azonban, Oslónak fel kell készülnie arra is, ha ez megállapodás nélkül történik meg.

A világ ötödik legerősebb gazdaságával rendelkező Nagy-Britannia EU-tagsága előreláthatóan március 29-én szűnik meg, Theresa May brit miniszterelnök azonban további engedményeket szeretne kicsikarni Brüsszelből, hogy saját pártjának soraiban támogatókat szerezzen a kilépési megállapodásához . A kilépés feltételrendszeréről novemberben elért megállapodást a londoni parlament alsóháza januárban - nem kis részben az ír-északír határ újbóli fizikai ellenőrzésének elkerülését célzó tartalékmegoldás miatt - a brit parlamentarizmus történetében példátlan, 230 fős többséggel elutasította.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ