Cropped landscape
Külföld
Kolumbia törölte több száz, Maduróhoz közeli ember beutazási engedélyét
2019-02-0820:37
Kolumbia törölte legalább 300 olyan venezuelai politikus és családtagja beutazási engedélyét, akik támogatják a hivatalban lévő venezuelai elnök, Nicolás Maduro rendszerét - közölte pénteken a kolumbiai bevándorlási hivatal.
"Úgy döntöttünk, hogy megszüntetjük a határon átnyúló mobilitási kártyát egy több mint 300 fős, Nicolás Maduro diktatúráját támogató személyekből álló csoport esetében" - idézte közleményében a bevándorlási hivatal saját igazgatója, Christian Krüger szavait.

Az említett kártyákat a kolumbiai kormány hozta létre azzal a céllal, hogy megkönnyítse a határátlépésének folyamatát a venezuelaiak számára, akik közül százezrek menekültek a szomszédos országba a hazájukban uralkodó válság elől. ENSZ-ügynökségek szerint eddig több mint 3 millió venezuelai kényszerült elhagyni hazáját a válság miatt. Közülük eddig körülbelül 800 ezren menekültek Kolumbiába.

"Nincs értelme annak, hogy miközben ezek az emberek az éhínség és a szükség miatt vándorolnak, a diktatúra támogatói élvezzék ezeket az előnyöket, és ezt a kártyát használva belépjenek országunk területére azért, hogy vásárolgassanak, egyebek között" - vélekedett Krüger.

Venezuelát súlyos gazdasági, politikai és alkotmányos válság sújtja. Az ország gazdaságát az kényszerítette térdre, hogy szinte kizárólag olajat exportál, és a kőolaj ára az elmúlt években jelentősen csökkent. Az országban elszabadult az infláció, sok helyen leállt a termelés, és a boltok polcai kiürültek. A politikai és alkotmányos válság pedig abból fakad, hogy a legutóbbi választáson az ellenzék került többségbe a törvényhozásban, de az elnök és a hozzá hű legfelsőbb bíróság a parlament jogköreit gyakorlatilag megszüntette, majd vitatott körülmények között vele párhuzamos alkotmányozó gyűlést hívott életre.

A Venezuelában zajló belpolitikai válság kiszélesedett az után, hogy Juan Guaidó, az ellenzéki többségű caracasi parlament vezetője január 23-án Venezuela ideiglenes elnökévé kiáltotta ki magát egy Maduro elleni tüntetésen. 

A világ kormányai megosztottak Guaidó személyének elismerésében: míg Oroszország mellett Kína és például Törökország is Madurót támogatja, addig az Egyesült Államokkal az élen seregnyi - köztük számos latin-amerikai - ország az ellenzéki politikust ismerte el új elnöknek, s akadnak semleges álláspontra helyezkedő államok is. Kolumbia szintén elismerte Guaidót ideiglenes venezuelai elnöknek.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ