Cropped landscape
Külföld
Több száz embert evakuáltak Brazíliában két zagytározó környékéről
2019-02-0818:22
Mintegy 700 embert evakuáltak pénteken két brazíliai zagytározó környékérő, miután szakemberek attól tartanak, hogy újabb gátszakadások történhetnek a január végi, becslések szerint mintegy 300 ember halálával járó gátszakadás után. 
Brazília Minas Gerais államában január 25-én szakadt át a Vale SA bányászati vállalat egyik zagytározójának gátja, iszappal árasztva el a környező területet Brumadinho település közelében. A bányavállalat közlése szerint mintegy 12 millió köbméter iszap ömlött ki a tározóból. A hatóságok eddig 157 halálos áldozatot azonosítottak, 182 embert pedig eltűntként tartanak számon. 
    
Az egyik zagytározó, amelynek a közeléből embereket telepítettek ki, ugyancsak a Vale tulajdonát képezi, és a cég Gongo Soco nevű bányájánál található, ugyancsak Minas Geraisban. A bányavállalat közlése szerint 500 embert telepítettek ki a közeli Barao de Cocais településről, miután a Walm mérnöki szaktanácsadói szervezet közölte: a zagytározó nem rendelkezik a stabilitást igazoló tanúsítvánnyal. A kitelepített lakosokat egy sportlétesítményben helyezték el, egyelőre nem tudni, mennyi időre. 
    
A helyi tűzoltóság már péntek reggel bőgetni kezdte az evakuációra szólító szirénákat, menekülésre szólítva fel Barao de Cocais a lakosságát a zagytározó szerkezetének instabilitása miatt. A Vale eközben közölte: fokozta a biztonsági ellenőrzéseket a térségben, rezgésmérő eszközöket telepít, és nemzetközi tanácsadókat hívott a helyzet felmérésére. 
    
A másik, Brumadinhotól mintegy 40 kilométerre fekvő zagytározót az ArcelorMittal kohászati cég működteti. Az ott veszélyeztetett 200 ember evakuációját maga a vállalat rendelte el a tározó közelében fekvő Itatiau településről, miután a konzultált a helyi hatóságokkal. Az ArcelorMittal a január végi katasztrófa nyomán szigorúbb minőség-ellenőrzési kritériumokat fogadott el. A vállalat vezetője itt sem tudta megmondani, hogy a kitelepített emberek mikor térhetnek vissza otthonaikba. 
    
A január végi gátszakadás miatt egyre nagyobb nyomás nehezedik a Vale SA-ra, egyes brazil politikusok és ügyészek a cég büntetőjogi felelősségre vonását, illetve vezetőségének átalakítását sürgetik. A brazil igazságügyi minisztérium összesen 11 milliárd reált (mintegy 830 milliárd forint) zárolt a cég vagyonából a gátszakadás okozta károk megtérítésére. A helyi hatóságok január végén őrizetbe vették a bányavállalat három alkalmazottját, valamint két külső mérnököt, akik legutóbb a gát stabilitását ellenőrizték. Minas Gerais, valamint Sao Paolo állam ügyészsége gyilkosság gyanúja, okirat-hamisítás, valamint környezetkárosítás ügyében folytat vizsgálatot. 
    
Egy bíróság el is rendelte hétfőn a cég kitermelésének leállítását több zagytározónál, aminek következtében leállt a Vale legnagyobb, Minas Gerais-i bányájában folyó munka, ami a cég összkitermelésének csaknem 9 százalékát adja. 
    
A cég eközben sorra jelent be dollármilliós intézkedéseket, amelyek főként a zagytározók számának közeljövőben történő csökkentésével, illetve átalakításával kapcsolatosak. Egyebek közt bejelentette: 400 millió dollárt költ arra, hogy jelentősen növelje a vasérckitermelésből hátramaradó salakanyag újrahasznosítását, csökkentve ezzel a tározókra utaltságát, 70 millió dollárt biztonsági és karbantartási intézkedésekre, és több mint egymilliárd dollárt 10 tározó lebontására terveznek költeni. 
    
A bányavállalat emellett hozzákezdett egy új híd építésébe Brumadinho térségében, mivel számos épület mellett a régi átkelőt is elsodorta a gátszakadásakor lezúduló iszap. A híd várhatóan három héten belül készül el. A helyiek mindaddig nem tudják elhagyni a területet, a segélyszállítmányokat pedig csak helikopterrel tudják eljuttatni az érintetteknek. 
    
Közben a délkeleti Espirito Santo állam Vitoria kikötővárosának hatóságai bezárták a Vale egyik kikötői terminálját, mivel a cég bányászatból hátramaradt anyagokat öntött a vízbe. A város emiatt 9,5 millió dollárra bírságolta a bányászati vállalatot.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ