Cropped landscape
Belföld
10 milliót keresett a Jobbik azzal, hogy Staudt és Szávay nem mondott le időben
2019-02-0912:18
Nagyjából 10 millió forintot keresett a Jobbik azzal, hogy két képviselője, az arannyal összefüggő gazdasági bűncselekményt elkövető Staudt Gábor és a zsidózó Szávay István valójában csak hetekkel később mondott le, és adta vissza mandátumát, mint ahogy azt bejelentette - írja az Origo.
Ez az összeg a működési, ellátási, alkalmazotti és frakcióbérkeretből, valamint a 10% tartalék révén jön össze. De nagyon jól járt a két képviselő is az időhúzással, hiszen a zsidózó Szávay közel 2,5 millió forint, míg a gazdasági bűncselekmény gyanúja miatt távozó Staudt 1,6 millió forint tiszteletdíjat tehetett zsebre a január 31-i tényleges lemondásig.

Miután a két képviselő január 31-én nagy nehezen végre lemondott, kiszámolható, mennyit kerestek a lemondás szabotálásán. A párt hasznát a működési, ellátási, alkalmazotti és frakcióbérkeret és a 10% tartalék alapján számoltuk ki. Mindent egybevetve közel 10 millió forintra jött ki az összeg – ennyit nyert a Jobbik a lemondás szabotálásán. 

De jól járt a két képviselő is az időhúzással, az ő hasznukat a parlament honlapján megtalálható táblázatból számolható ki. A zsidózása miatt lemondott Szávay István 2 449 724 Ft tiszteletdíjat vágott zsebre azáltal, hogy decemberben és januárban még képviselő volt. Az egyéb juttatásokra vonatkozó kerete erre a két hónapra – üzemanyag-elszámolás nélkül – mintegy 1 960 200 Ft volt. Ha valóban benyújtja a lemondását akkor, amikor azt Facebook-oldalán bejelentette, akkor számítások szerint legfeljebb 94 848 Ft keretösszeget vehetett volna igénybe, azaz így 1 865 352 Ft-os keretösszegtől esett volna el. Szávay István december 3-án jelentette be lemondását, aztán előbb december 31-re, majd január 31-re módosította.
De jól megjutalmazta még magát az arannyal kapcsolatos gazdasági bűncselekménnyel összefüggésbe hozott Staudt Gábor is. Amennyiben Facebook-bejegyzése napján – december 18-án – benyújtja lemondását, akkor december és január hónapra összesen 1 617 868 Ft tiszteletdíjtól esett volna el. 
Az egyéb juttatásokra vonatkozó kerete a két hónapra – üzemanyag-elszámolás nélkül – mintegy 1 960 200 Ft volt. Ha aznap benyújtja a lemondását és visszaadja mandátumát, akkor számításaink szerint legfeljebb 569 090 Ft keretösszeget vehetett volna igénybe, így legalább 1 391 110 Ft-os kerettől esett volna el.

A Fidesz felszólítja a Jobbikot, hogy fizessék vissza a 10 millió forintot

„Felszólítjuk a Jobbikot, hogy fizesse vissza a tisztességtelenül felvett 10 millió forintot!”– így kezdődik a nagyobbik kormánypárt közleménye.
„A Jobbik megint lebukott. Kiderült, hogy a zsidózó Szávay István és a gazdasági bűncselekményekbe keveredett Staudt Gábor elhúzódó lemondása mögött az áll, hogy milliókat kaszált a párt és a két botrányos képviselő” – írja Fidesz-frakció
„A botrányok kirobbanása után a Jobbik hetekig húzta a két képviselő tényleges lemondását. A párt ezzel egyrészt erkölcsileg írta le magát, ugyanis már megint egy nácit és egy bűnözőt védett, másrészt még nyerészkedtek is az időhúzással, mert a mandátum visszaadásáig több millió forintos állami támogatást vett fel a Jobbik frakciója és a két vállalhatatlan politikus is.A Fidesz-KDNP felszólítja a Jobbikot, hogy fizesse vissza a tisztességtelenül felvett 10 millió forintot!”– zárul a közlemény.

Origo

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ