Cropped landscape
Belföld
A bevándorlásellenes politikánkra logikusan épül rá a humanitárius segítségnyújtásunk
2019-02-1019:50
Rendkívül egyedülállónak nevezte a Hungary Helps elnevezésű programot Juhász Hajnalka, Magyarország humanitárius segítségnyújtása nemzetközi kapcsolatainak fejlesztésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos az ECHO TV A nyolcas című műsorának vasárnapi adásában. A KDNP-s politikus szerint a magyar kormány és Orbán Viktor kormányfő – egyedi módom Európában – felismerte azt, hogy a migrációs nyomás csak akkor enyhíthető, ha a segítséget visszük oda, ahol a probléma keletkezik, vagyis aktívan részt kell venni a konfliktusos régiókban élők életkörülményeinek javításában. Juhász Hajnalka szerint, ha a nemzetközi humanitárius segítségnyújtást helyben és hatékonyan történik, akkor a menekültek nem akarnak elindulni. 
A magyar humanitárius segítségnyújtásról 2018 decemberében elfogadott törvény az első olyan megközelítése a problémakezelésnek, ami a válságrégiókban nyújt segítséget, vagyis a segítséget viszi helybe. 

Juhász Hajnalka emlékeztetett, a magyar kormány elsőként mondta ki, hogy nem a problémát kell beengedni Európába, hanem a helyben való segítést kell megvalósítani. 

A Hungary Helps, ami már Magyarország humanitárius segítségnyújtását képviseli a világban, ebben alkotott egyedülállót 
– mutatott rá a politikus, aki az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése magyar delegációjának is a tagja. 

Közlése szerint, ahogy a magyar kormány és Orbán Viktor miniszterelnök megérezte a migrációs veszélyét, ugyanolyan egyedi módon érezte meg az, hogy a humanitárius segítségnyújtásnak is változnia kell ahhoz, hogy a migrációs hullámokat meg lehessen akadályozni és meg lehessen előzni. 

Juhász Hajnalka megerősítette G. Fodor Gábor műsorvezetőnek, a Hungary Helps program segítséget tud nyújtani abban, hogy tehermentesítsük Európát a migrációs hullám alól és ha esélye van, akkor a program egy közép-európai együttműködéssé is bővülhet. 

A kormánypárti képviselő feladatai közé tartozik Magyarország humanitárius segítségnyújtása nemzetközi kapcsolatainak a fejlesztése és az egyik legfőbb célkitűzésének azt tartja, hogy megvalósuljon a visegrádi négyek stratégiai együttműködése a humanitárius támogatás terén. 

A miniszteri biztos kiemelte, nagy büszkeségre adhat okot, hogy az európai országok közül egyedül Magyarországon van olyan államtitkárság, ami az üldözött keresztények megsegítésével foglalkozik. 

Missziónknak tekintjük azt, hogy a keresztény kultúrát Európában és a Közel-Keleten is meg tudjuk őrizni. (…) A kereszténység bölcsőjében óriási problémák vannak és a kereszténység vált a világon a legüldözöttebb vallássá, közel 200 millió keresztényt érint a világban 
– hívta fel rá a figyelmet. 
Juhász Hajnalka szerint, ha a Közel-Keletről eltűnik a kereszténység, ha Európában nincs erős keresztény identitás, ha a keleti egyházak nyugatra menekülnek, akkor át fog rendeződni a világ egy olyan irányba, amely a keresztény értékeink, a keresztény kultúránk és gyökereink radikális eltűnéséhez vezethet. 

A képviselő legfontosabb üzenetnek azt nevezte, ha a nemzetközi humanitárius segítségnyújtást helyben és hatékonyan történik, akkor a menekültek nem akarnak elindulni. Példaként hozta fel, hogy az iraki Tell-Aszkufban a magyar kormány segítségével 1300 lakóházat újítottak fel és mintegy 1000 elmenekült lakos visszatért a városba. 

Hozzátette, azt kell látni, milyen logikusan kapcsolódik össze a bevándorlásellenes politikánk és erre milyen logikusan épül rá a humanitárius segítségnyújtás. 

Teljes beszélgetés: 
ECHO TV – A nemzet hangja – A nyolcas 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ