Cropped landscape
Sport
Curling: A taktika, a technika és a fordulatok egyvelege
2019-02-1014:12
Hamarosan vége a télnek, a téli sportok szerelmesei azonban mindent megtesznek azért, hogy a lehető legtovább hódolhassanak szenvedélyüknek. Sőt, van, akinél ennél többről van szó. Így van ezzel Palancsa Dorottya, aki 12 éves kora óta curlingezik, azóta pedig neki és Kiss Zsoltnak köszönhetjük a sportág legnagyobb sikereit, ugyanis kétszeres vegyes páros világbajnokok. A Magyar Curling Szövetség által rendezett nyílt napon több kezdő sportoló mellett az ECHO TV stábját is beavatták a sportág rejtelmeibe. 
A curling egy téli olimpiai sportág, amelyet négyfős csapatok játszanak jégen. Ez egy stratégiai csapatjáték, ahol felváltva csúsztatnak 8-8 gránitkövet, a játék célja, hogy mind a 16 kő elengedése után az ő köve legyen közelebb a ház középpontjához. Az a csapat nyeri a játékrészt – az ún. „endet”, akinek ez sikerül, és annyi pontot kap, ahány köve közelebb van a ház középpontjához, mint az ellenfél legközelebbi köve.
Hogyan zajlik a pontszámítás? – Palancsa Dorottya és Palancsa Zoltán megállapítja, jelenleg a pirosak vezetnek

A magyar helyzet

Magyarországon jelenleg mindössze 100-150 igazolt sportoló van, akik közül sokan amatőrök, ami megnehezíti a világversenyekre való felkészülést. A játékosok dolgoznak vagy még tanulnak és ezt próbálják összehangolni a sporttal, ami meglehetősen nehéz – magyarázta Kiss Bálint sportigazgató.

A Magyar Curling Szövetség évente négy nyílt napot is tart annak érdekében, hogy minél többen megismerjék a sportot legalább fővárosban. Emellett nem titkolt céljuk, hogy növeljék a játékosállományt és szeretnék, ha a résztvevők igazolt játékosokká válnának, vagy csupán hobbi szinten, de hosszútávú kapcsolatban maradnának a curlinggel. 

A helyzetet tovább nehezíti, hogy mindössze egyetlen dedikált curlingpálya van Budapesten, Kamaraerdőn. A sportigazgató beszélt arról is, hogy a jégpályák bővítése elég nehéz, most azonban van két esélyük: az egyik az Újpesti curlingpálya megépülése, a másik a Nemzeti Korcsolyázó Központ, ahova szeretne a curling is bekerülni.
A tricepsz és a bicepsz is dolgozik a söprés során

Kiből lehet jó curlingjátékos?

A sportágat kipróbálva egy sokkal összetettebb aktivitásról van szó, mint ahogyan az ember elsőre gondolná. 

A kétszeres világbajnok Palancsa Dorottya szerint amikre mindenképp szükség van: 
egyensúlyérzék, akaraterő és ambíció. 
A sportoló elmondta azt is az ilyen nyílt napok alkalmával is sok tehetséges emberrel találkozik, akiknek javasolná, hogy foglalkozzanak komolyabban is a sporttal. Hozzátette, 
szívesen adja át tudását, hogy minél több magyar játékosunk legyen. 
Kiemelte, testben és fejben is ott kell lenni. Hiszen, a söprés és a dobás inkább technikai, azonban a taktikai lépések már fejben dőlnek el. 

A cél az olimpia

A vegyes páros szakág jóval fiatalabb, hiszen azt csak a 2000-es évek elejétől játsszák. A 2018-as pjongcsangi olimpián viszont nyolc csapattal (2022-ben már tíz csapat indulhat) debütált az ötkarikás programban. Ott még nem szoríthattunk a magyarokért, azonban 2022-ben már van erre esély. 

Vegyes párosban a 2020-as és 2021-es VB lesz a kvalifikációs világbajnokság, itt annyi pontot kell szereznünk, hogy benne legyünk az első tíz csapatban, akkor kijutunk az olimpiára – magyarázta Palancsa Dorottya. 

Mindenkinek, aki szereti

A curlinget gyakorlatilag minden korosztály számára ajánlják. Kiss Bálint sportigazgató szerint a kezdő életkor a tíz év, ez is főleg azért kell, mert nehéz a kisebb gyerekeknek a 20 kg-s gránitkővel csúszni. 

A 11 éves Balázs számára azonban már nem kihívás a kődobás. A nyílt napot követően elmondta, hogy már harmadik alkalommal curlingezik, így néhány társával szemben már jóval gyakorlottabbnak számít. Ahogyan ő fogalmazott a curling egy érdekes sportág, mert nehezek a szabályok, ugyanakkor nagyon fordulatos is. Egyik pillanatban még vezet a csapat, a másikban pedig már meg is fordult az állás. Hozzátette, nem tartja kizártnak, hogy a későbbiekben profi játékos legyen. 

Azonban amilyen fiatalon lehet kezdeni, olyan idős korig lehet játszani. Hiszen Magyarország legidősebb curlingjátékosa is 70 év felett van, ő Kalmár György, aki a szövetség elnökségi tagja is. 

ECHO TV - A nemzet hangja 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ