Külföld
Egy ENSZ-bázisra zuhant az etióp hadsereg egy helikoptere
2019-02-1009:42
Egy etióp katonai helikopter személyzetének három tagja meghalt, amikor gépük egy ENSZ-bázisra zuhant Szudán és Dél-Szudán határán a vitatott Abjei régióban szombaton - közölte a világszervezet térségbeli békefenntartó missziója.
A tájékoztatás szerint a helikopteren 23 etióp katona tartózkodott. Tízen megsérültek, három ember állapota válságos. 
    
Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a balesetet. 
    
A térségbeli ENSZ-misszióba, amelynek létszáma 4500 fő, egyedül Etiópia küld katonákat.          
    
Dél-Szudán 2011-ben vált függetlenné Szudántól. A békefenntartó küldetésre azért van szükség, mert az elszakadás után még mindig vannak vitatott területek a két állam között. Szudán gazdasága egyre gyengül, ugyanis elvesztette olajkitermelésének háromnegyedét. Ez megfosztotta Kartúmot egyik devizaforrásától, a csökkenő valutatartalékok miatt pedig jelenleg korlátozzák a banki pénzfelvételt és a pénzváltást, amit a szudáni font elértéktelenedése és a dollár feketepiacának erősödése kísért. 
    
Dél-Szudánban pedig a függetlenség 2011-es kikiáltása után két évvel polgárháború tört ki, Salva Kiir államfő és Riek Machar lázadóvezér politikai vitája miatt. Az összecsapásokban több tízezren meghaltak, több millióan pedig menekülésre kényszerültek a lakhelyükről. Kiir és Machar 2018 szeptemberében írta alá a háborút lezáró békemegállapodást. Ez már a második egyezmény volt, mert a 2015-ben kötött elsőt a felek nem tartották be.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ