Cropped landscape
Külföld
Venezuelai válság - Washington és Moszkva is javaslatot terjesztene az ENSZ BT elé
2019-02-1007:15
Határozati javaslatot készül az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elé terjeszteni az Egyesült Államok a venezuelai helyzet rendezésére, ami "ellenjavaslat" kidolgozására késztette Oroszországot - jelentette az AFP szombat este. 
A francia hírügynökség megszerezte mindkét dokumentum szövegét.
   
Az amerikai javaslat szerint a BT-nek teljes támogatásáról kellene biztosítania a venezuelai parlamentet, amelyet az "egyetlen demokratikusan megválasztott intézménynek" nevez. Mélységes aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy Venezuelában a biztonsági erők túlzott mértékben folyamodnak erőszakhoz a békés és fegyvertelen tüntetőkkel szemben.
   
A dokumentum olyan politikai folyamat megindítását szorgalmazza, amely "szabad, igazságos és hiteles" elnökválasztásokhoz vezet. Felkéri António Guterres ENSZ-főtitkárt, hogy vesse latba befolyását egy ilyen szavazási eljárás érdekében.
   
Az amerikai javaslat szükségesnek tartja a humanitárius válság további elmélyítésének a megakadályozását, akárcsak annak a megkönnyítését, hogy a segélyek eljussanak a rászorulókhoz.
   
Az AFP szerint még nem lehet tudni, mikor szavaznak a BT-ben. Egy magát meg nem nevező diplomatára hivatkozva a hírügynökség tudni véli: ha sor kerül a voksolásra, a Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai elnököt támogató Oroszország bizonyosan élni fog vétójogával.
   
Ugyancsak a francia hírügynökség értesülései szerint Moszkva "alternatív" határozati javaslatot készül a testület asztalára tenni. E szerint a BT kifejezi aggodalmát az olyan fenyegetések miatt, amelyek erő alkalmazását helyezik kilátásba Venezuela területi épsége és politikai függetlensége ellen.
   
Az orosz javaslat bírálja a beavatkozási kísérleteket a latin-amerikai ország belügyeibe, a fennálló helyzet békés rendezéséért száll síkra.

Önkénteseket keresnek a segélyek elosztására
 
Önkéntesek hálózatát szervezik a magát ideiglenes venezuelai elnöknek kikiáltó Juan Guaidó támogatói, hogy segítsenek az országba egyelőre be nem engedett humanitárius segélyek majdani elosztásában - adta hírül az EFE szombat este. 
 
A spanyol hírügynökség szerint Guaidó szombaton hozzálátott a nagy szervezőmunkához, amelynek keretében az ország több pontján alakítják meg önkéntesek egész hálózatát. A tagok ingyenesen vennének részt a segélyek - élelmiszerek és gyógyszerek - elosztásában. 
    
Guaidó szombati Twitter-bejegyzésében azt írta: "Ma az ország minden államában szervezkedünk, hogy kikényszerítsük a humanitárius segélyek bejutását." 
    
Egyelőre azonban a hivatalban lévő elnök, Nicolás Maduro tiltja a határ különböző pontjain veszteglő szállítmányok bejutását. A venezuelai hadsereg szombaton továbbra sem engedte be azt a tíz teherautót, amely 100 tonnányi nemzetközi humanitárius segélyt vinne a latin-amerikai államba. A szállítmány csütörtök óta várakozik a kolumbiai határon Cúcuta városánál. További rakományok vesztegelnek a szomszédos Brazíliában. 
    
Maduro többször világossá tette ezzel kapcsolatos álláspontját: Venezuela nem fogad el "alamizsnát", nem engedi át a segélyt, mert azt egy amerikai katonai beavatkozás előkészítésére szánt cselnek tekinti. Az országban uralkodó élelmiszerhiányért az amerikai szankciókat tette felelőssé, és követelte megszüntetésüket. 
    
Delcy Rodríguez venezuelai alelnök is élesen kirohant Guaidó és követői ellen. Egy Maduro-párti nagygyűlésen a politikus határozottan tagadta, hogy humanitárius válság lenne az országban. 
    
"Ez hazugság, ami csupán ürügyként szolgál Venezuela megszállására... Ide nem fognak bejutni az imperialista alamizsnák a humanitárius válság nevetséges indokával" - mondta az alelnök. 
    
Miguel Pizarro ellenzéki politikus, a parlament humanitárius segélyek kezelésével foglalkozó bizottságának elnöke ezzel szemben leszögezte: a segélyek egyáltalán nem tekinthetőek alamizsnának, hanem lehetőséget adnak arra, hogy emberek százezreinek életét mentsék meg, azokét, akik a halál torkában vannak egy olyan diktatúra miatt, amely tönkretette az országot. 
    
Azt mondta, a Cúcutában halmozódó szállítmányokat első körben az öt év alatti gyermekek, a terhes nők, a súlyosan alultáplált felnőttek, a krónikus betegséggel küzdők és a válságos állapotban kórházban fekvők megsegítésére fordítják.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ