Külföld
Ausztrália 50 milliárd dollárért vásárol 12 francia gyártmányú tengeralattjárót
2019-02-1108:42
Ötvenmilliárd dollár értékben 12 tengeralattjárót vásárol Ausztrália a francia Naval vállalatcsoporttól - jelentették be hétfőn hivatalosan, a döntést mintegy kétévi heves vita előzte meg.
A Naval Group, amelyben 62 százalékos részesedése van a francia államnak, a német ThyssenKrupp Marine Systems céget (TKMS) és a japán Mitsubishi Heavy Industries vállalatot előzte meg a megbízással, amelynek előkészületeire még 2016-ban kapott megbízást. A helyi sajtó szerint a végső megállapodást azonban a költségek várható növekedése és a kivitelezés részletei körüli vita hátráltatta.
    
Ausztrália és a Naval Group most aláírta a stratégiai partnerségről szóló, átfogó szerződést, amely iránymutatást ad a gyártásra.
    
Scott Morrison ausztrál kormányfő újságíróknak Canberrában azt mondta, a szerződés garancia arra, hogy az ország a legkorszerűbb fegyverekhez jut hozzá.
    
A tizenkét tengeralattjáró megvásárlása a központi eleme annak az ausztrál tervnek, hogy a kontinensnyi ország jelentősen bővítse hadseregét stratégiai és kereskedelmi érdekeinek megvédésére az ázsiai-csendes-óceáni régióban.
    
Az első tengeralattjárókat a 2030-as évek elején szállítják le, míg az utolsókat a 2050-es években.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ