Cropped landscape
Belföld
Budapestre érkezett az amerikai külügyminiszter
2019-02-1113:39
Budapesten kezdte meg európai körútját Mike Pompeo, az Egyesült Államok külügyminisztere. Legutóbb nyolc éve járt amerikai külügyminiszter Magyarországon, így a mostani látogatás egyértelműen mutatja, hogy a magyar-amerikai kapcsolatok jól működnek, és a térségben kiemelten fontosak vagyunk Washington számára. A magyar külpolitika mozgásterének bővülését, illetve a miniszterelnök vezető szerepét pedig az illusztrálja jól, hogy a múlt héten Orbán Viktor a visegrádi négyekkel közösen Angela Merkel német kancellárral tárgyalt, míg a jövő héten a Benjamin Netanjahúval találkozik.
Nyolc év után először érkezett amerikai külügyminiszter Budapestre. Mike Pompeo európai turnéjának első pontja a magyar főváros. Mindez azt mutatja,

Magyarország szerepe jelentősen felértékelődött a közép-európai térségben és a kontinensen, erre pedig már Washingtonban is odafigyelnek.
Pompeo mostani látogatásának többek között a jelentőségét az adja, hogy a korábbi Obama-adminisztráció idején ideológiai okokból elhidegülő amerikai-magyar politikai kapcsolatok Donald Trump győzelmét követően ismételten a korábbi szintet érték el.

A magyar-amerikai gazdasági kapcsolatok a korábbi években a politikai viták ellenére is kiválóak voltak, de a 2017-es adminisztráció hivatalba lépésével ez tovább fejlődött. A mostani látogatás előtt érdemes azt is megemlíteni, hogy az Egyesült Államok mellett Magyarország az elsők között utasította el az ENSZ migránspaktumát. Mindez szintén javította a politikai kapcsolatokat, aminek a betetőzése a mostani külügyminiszteri látogatás.

Orbán: Magyarország az USA szövetségese


Magyarország NATO-tagállam és az Amerikai Egyesült Államok szövetségese. Erről a magyar emberek népszavazáson döntöttek – minderről még január 29-én beszélt Orbán Viktor. 

Magyarország kormányának továbbra is az a célja, hogy az Amerikai Egyesült Államokkal fennálló szövetségesi kapcsolatát erősítse. 
Ennek szellemében készülünk Michael Richard Pompeo külügyminiszter úr budapesti látogatására – nyilatkozta akkor a kormányfő.

Egyre nagyobb külpolitikai mozgástér

Pompeo budapesti látogatása a magyar külpolitikai mozgástér megnövekedésének is a bizonyítéka. Mindezt jól mutatja, hogy Orbán Viktor múlt héten Pozsonyban a visegrádi kormányfőkkel közösen tárgyalt Angela Merkel német kancellárral. Jövő héten pedig szintén a visegrádi négyekkel közösen Izraelbe utazik, hogy Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel tárgyaljanak.

Origo
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ