Cropped landscape
Belföld
Lengyel-magyar nyomozócsoport vizsgálódik Staudt Gábor ügyében
2019-02-1109:47
Aláírták a megállapodást annak a lengyel-magyar nyomozócsoportnak a létrehozásáról, amely a végére járhat egy, a lengyel állam kárára elkövetett többmilliárdos áfacsalási ügynek, amelyben Staudt Gábor, a Jobbik nemrég lemondott országgyűlési képviselője, valamint a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) volt alezredese, a “radikális” párt egykori szakértője is érintett lehet – értesült a PestiSrácok. A botrányt a bűnszervezet egyik kiugrott tagja robbantotta ki, aki tanúként pár hete azt is elmondta a magyar ügyészségen, hogy Staudt és az egykori NNI-s főrendőr személyesen vettek részt azokon a találkozókon, ahol egy Magyarországon élő lengyel könyvelő felvázolta, miként tudják kijátszani a lengyel adórendszert és elcsalni az áfát.
Felállt az a lengyel-magyar nyomozócsoport, amely – Ibolya Tibor fővárosi főügyész korábbi nyilatkozata szerint – a végére járhat annak a lengyel állam kárára elkövetett többmilliárdos áfacsalási ügynek, amelyben Staudt Gábor, a Jobbik „magánéleti okok” miatt lemondott országgyűlési képviselője is érintett lehet – tudta meg a PestiSrácok.hu. A Fővárosi Főügyészség portálunknak megküldött tájékoztatása szerint ugyanis a lengyel-magyar központi igazságügyi hatóságok nemrég aláírták a megállapodást a közös nyomozócsoport létrehozásáról. 
 
Tavaly márciusban a PestiSrácok.hu rögzítette és hozta nyilvánosságra azt a videóvallomást, amelyben egy tanú arról beszélt, milliárdokat elcsaló, nemesfémmel kereskedő bűnszervezet tagja volt a jobbikos politikus. A kiugrott bandatag feljelentést is tett, állítva: családjával együtt halálos fenyegetést kapott. Azt mondta, hogy a több milliárdos áfacsalást végrehajtó bandát a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) egykori alezredese, F. László irányította, aki korábban évekig Staudt bizalmasa és tanácsadója, illetve a Jobbik szakértője volt. 

A portál forrása hozzátette, kettejüknek a bűnös úton megszerzett vagyonnal hosszú távú politikai céljaik voltak, többek között az, hogy Staudt “minimum belügyminiszter” legyen, az alezredes pedig legalább az államtitkára. A nyugalmazott alezredes egyébként részt vett és fel is szólalt a Jobbik első szakmai konferenciáján, amit rendvédelem témakörében tartottak meg 2009 októberében. F. fél évvel később, mint a Jobbik szakjogásza, interjúban ekézte a Fidesz-MSZP által 2010-ben elfogadott titoktörvényt. F. László mellett a bűnszervezet tagja volt még egy másik, a bűncselekmény kezdetén még hivatalban lévő NNI-s alezredes, R. Sándor is.

A nemesfémmel üzletelő bűnbanda ellen Magyarországon és Lengyelországban is nyomozás indult. Hazánkban a Fővárosi Nyomozó Ügyészség (korábban nevén: Budapesti Nyomozó Ügyészség) járt el, míg a lengyeleknél egy speciális, “maffiaellenes” ügyész által irányított, szervezett bűnözés, terrorizmus, nemzetközi kábítószer-kereskedelem és gazdasági bűnözés ellen fellépő különleges rendőri egység indított nyomozást az F. László vezette csapat ellen. Mostantól viszont a két szervből létrehozott, fentebb említett közös nyomozócsoport vizsgálódik az ügyben. Noha a magyar főügyészség a nyomozás érdekeire tekintettel mást nem közölt, úgy tudni, a csoport vezetése a lengyel ügyész kezében lesz, már csak azért is, mert Lengyelországban történt meg a bűncselekmény, valamint az ottani hatóság már előrébb jár a nyomozással, igaz, az ügyet kirobbantó feljelentőt Varsó után már Budapesten is meghallgatták.

PestiSrácok
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ