Cropped landscape
Belföld
Nem csak a múltba való visszatekintésről szólt Orbán Viktor évértékelője
2019-02-1107:16
Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédében meglehetősen hangsúlyos szerepet kaptak a gazdasági eredmények és a részsikerek ismertetése – hívta fel rá a figyelmet Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője az ECHO TV Jó reggelt című műsorának hétfői adásában. 
Vasárnap Orbán Viktor megtartotta a 21. évértékelő beszédét. A mintegy 45 perces felszólalásban a kormányfő 10 percig beszélt a 2010 óta eltelt gazdasági sikerekről. Tóth Erik kiemelte, a miniszterelnök ugyan nem említette, de rendkívül mértékben csökkent a magyar állam kitettsége, annak köszönhetően, hogy a devizában jegyzett államadósság több mint 30 százalékkal 50 százalékról 20 százalék alá tudott csökkenni, vagyis egyre kevésbé mások kezében van a sorsunk, magunk dönthetünk fontos kérdésekben, így Magyarországnak nem elsősorban külföldi piaci szereplők, hanem egyértelműen a magyar lakosság irányába van adóságállománya, amit jóval egyszerűbb kezelni. 

A gazdaságpolitika terén is elhangzottak a legfontosabb célkitűzések, vagyis nem csak egy múltba való visszatekintés, hanem a jövőbeli célok megfogalmazása is elhangzott 

– tette hozzá az elemző. A kormányfő úgy fogalmazott, nem engedjük el a vezérfonalunkat, nem adjuk fel a tervünket, hogy a magyar gazdaság növekedése minden évben legalább 2 százalékkal meghaladja az Európai Unió átlagát. 

Tóth Erik a miniszterelnöki beszéd fontos határszakaszának értékelte, hogy Orbán Viktor azt mondta, a magyar cégeknek a határon túl kell profitot termelniük, majd hazahozniuk. Az elemző felhívta rá a figyelmet, nagyon fontos a külföldi működő tőke bevonásán túl a magyar működő tőke kivitele is, mert a magyar gazdaságnak minden téren sokkal jobban kell teljesítenie annak érdekében, hogy a 4 százalékos GDP-arányos növekedést fenn lehessen tartani. 

Teljes beszélgetés: 
ECHO TV – A nemzet hangja – Jó reggelt!
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ