Cropped landscape
Külföld
Nőtt a segélymunkások által elkövetett szexuális zaklatások száma
2019-02-1112:38
Vezető segélyszervezetekhez az elmúlt év során legkevesebb 539 jelentés érkezett szexuális visszaélésről és zaklatásról - derült ki egy hétfőn közzétett jelentésből. Ez a 2017-es évhez viszonyítva 13 százalékos növekedést jelent, ami azt mutatja, hogy a visszaélések áldozatai egyre inkább hajlandóak jelenteni az eseteket. 
A Thomson Reuters Alapítvány második alkalommal készítette el éves jelentését, melyben huszonkettő, a világon vezető szereppel bíró globális segélyszervezet - köztük az ENSZ, az Oxfam és a CARE - működését vizsgálja. 
    
A szexuális visszaélésekről szóló jelentések következtében 91 alkalmazottat bocsátottak el e szervezetektől, valamint számos vizsgálat van folyamatban. 
    
"Ha fenntartjuk a lendületet ebben a kérdésben, és továbbra is azon dolgozunk, hogy az emberek biztonságban érezhessék magukat, ha jelentést tesznek a visszaélésekről, a bejelentett esetek száma rövid távon elkerülhetetlenül emelkedni fog" - mondta el Mike Wright, az Egyesült Királyságban működő segélyszervezeteket összefogó hálózat (Bond) kommunikációs vezetője. Hozzátette, hogy amennyiben nyomatékosítják, hogy a visszaéléseket nem tűrik el, és továbbra is fejlesztik védelmi gyakorlatukat, hosszú távon az esetek száma csökkenni fog. 
    
A segélyszervezetek azt követően kerültek górcső alá, hogy 2018 februárjában kiderült: az Oxfam alkalmazottjai prostituáltakkal szórakoztak Haitin, ahová a 2010-ben történt földrengést követően, egy segélyezési misszióval érkeztek. Az incidenst követően kezdtek napvilágot látni a segélymunkások által elkövetett visszaélésekről szóló jelentések. 
    
A 2018-ban elkövetett szexuális visszaélésekről, kizsákmányolásról és zaklatásokról szóló bejelentések száma várhatóan nagyobb lesz a jelentésben szereplőnél, ugyanis annak készítői többségében előzetes adatok alapján dolgoztak, amelyek nem fedik le a teljes évet. Emellett a Thomson Reuters Alapítvány által vizsgált 22 segélyszervezet közül 9 még nem tett közzé semmilyen, a 2018-as évre vonatkozó kimutatást. 
    
Az azt megelőző évben, 2017-ben 476 bejelentés érkezett helytelen szexuális viselkedésről. Ezek az adatok attól a 18 segélyszervezettől származnak, amelyek részt vettek a felmérésben, négy szervezet azonban nem volt hajlandó adatokat szolgáltatni. 
   
 A tavalyi felmérésben részt vevő szervezetek - az ENSZ ebbe nem tartozott bele - elmondása szerint alaposan átvizsgálták, hogyan kezelik a visszaélésekről szóló bejelentéseket; és legkevesebb 120 embert elbocsátottak a bejelentések következtében. 
    
Az Oxfam arról számolt be, hogy a Haitin történt botrány után felhívást tettek közzé, hogy jelentkezzenek azok, akik zaklatást vagy visszaélést szenvedtek el. Hat hét alatt 73 bejelentés érkezett, melyek közül néhány még az 1990-es évekre vezethető vissza. A szervezet úgy látja, a bejelentést tevők számának növekedésére úgy is lehet tekinteni, hogy nő az Oxfam munkájába vetett bizalom. 
    
Az ENSZ közlése szerint a világszervezet is törekedett az átláthatóság fokozására a bejelentések kezelésében, miután az elmúlt években többször is szexuális visszaélésekkel gyanúsították meg a nemzetközi békefenntartókat Afrikában. 
    
A 2018-as év első 9 hónapjában 188 bejelentés érkezett szexuális visszaélésekről az ENSZ ügynökségeihez. Ez érzékelhető növekedést jelent 2017-hez képest, akkor összesen 138 bejelentést tettek. 
    
Russell Geekie, az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának (OCHA) egyik szóvivője elmondta, hogy a segélyezési ágazatban támogatják, hogy az érintettek felszólaljanak, illetve igyekeznek megakadályozni, hogy a visszaélést elkövetőket újra foglalkoztassák. 
    
Paula Donovan, az ENSZ-alkalmazottak elszámoltathatóságáért küzdő kampány, a Code Blue társigazgatója szerint azonban kétséges, hogy az ENSZ valóban elkötelezett-e a visszaélések megszüntetése mellett. Donovan szerint a világszervezet által közzétett statisztikák hamisak. Hozzátette továbbá, hogy ellentétben a segélyszervezetekkel, melyeket nemzeti törvények szabályoznak, az ENSZ bármely kormány vagy a közvélemény elől visszatarthat információkat, gyakorlatilag a saját szabályai szerint játszhat.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ