Cropped landscape
Belföld
Nyelvvizsga hiányában éves szinten 10 ezer ember nem veheti át a diplomáját
2019-02-1108:30
A statisztika szerint, akik most jelentkeznek felsőoktatási intézménybe, azok 45 százalékának van nyelvvizsgája, akiket pedig fel is vesznek, azoknál ez az arány 55 százalék. A diplomamentő program célcsoportja alapján éves szinten mintegy 10 ezer ember nem veheti át a diplomáját amiatt, mert nincs meg a nyelvvizsgája – mondta Berényi Milán, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke, akit annak apropóján kérdeztünk az ECHO TV Jó reggelt! című műsorában, hogy 2020-tól bemeneti szintté válik a középfokú nyelvvizsga a felsőoktatási intézményeknél.
A nyelvképzés egy új dimenzióját kinyithatja, hogy anyanyelvi környezetben lehet majd nyelvet tanulni, ugyanis Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy korszerűsítik a nyelvoktatás rendszerét és minden középiskolás a 9. és a 11. tanév nyarán két hét külföldi nyelvi tanfolyamon vehet részt, amelynek költségeit a kormány vállalja.

Berényi Milán szerint nagyon jó dolog, hogy a tanuló teljes idegennyelvi környezetben tartózkodik, hiszen ki tudja próbálni a mindennapi szituációkat, 
élethelyzeteket.

Az Oktatási Hivatal felmérésnek eredményeit ismertetve az egyesületi elnök elmondta, jelenleg a budapesti általános iskolák 50 százaléka jól teljesít nyelvtanításból, de a községek szintjén ez csak 19 százalék. Berényi Milán közlése szerint a fővárosi középiskolákban is jobbak a mutatók, mint a vidéki intézményekben, emiatt az a cél, hogy a különbségek eltűnjenek.

Teljes beszélgetés:
ECHO TV – A nemzet hangja – Jó reggelt!
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ